A KÍNAI TÖRPEFÜRJ

A KÍNAI TÖRPEFÜRJ

Drága Olvasó, találkoztál már pittypalatty madárral? Nem? Pedig ez a fürjecske népies neve egyes vidékeken. Sajnos ő is a ritkuló fajok közé tartozik.
Hazánkban védett, eszmei értéke 50 ezer forint.
Pedig száz-kétszáz évvel korábban fejedelmi vacsorák alapanyaga volt. Ha belegondolok, mérete 10-13 dkg körül van., egy ebédhez egy jobb autó árát kellene mai áron kifizetni. De nem is fogyasztjuk, viszont a fürjtojás beltartalmi értéke miatt a korszerű konyha egyik alapanyaga lett.
Most azonban nem is róla szeretnénk mesélni, hanem távol-keleti rokonáról a kínai törpefürjről. Ha a mi fürjecskénket kicsinek találjuk, akkor ez a messzi kedves rokon nem tudom milyen jelzőt kaphatna, hiszem a kakaska súlya mindössze négy és fél deka! Tehát étkezési célra szóba sem jöhet.
A 10 cm hosszú madár élőhelye Kína és Ázsia. Súlya körülbelül 45 gramm. Ezáltal bátran kimondhatjuk, hogy a legkisebb tenyésztett tyúkféle. Tyúkfélékhez való tartozását, talán az bizonyítja legjobban, hogy a kakas majdnem ugyanúgy hívja a tyúkot a finom falatokhoz, mint a házityúk kakasa.
A kakasa díszes, toroktájéka fehérrel szegett fekete, alatta szürkéskék pászta következik, a hasa rozsdavörös színbe megy át, a tojó egyszerűbb.
Fészekalja 6-25 tojásból áll, melyen a tojó kotlik és a hím eteti őket. A fiókák felnevelésében mind két szülő részt vesz.
Az apró madár számos nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt több embernek kellene foglalkozni vele. Minden magot, elejtett táplálékot összeszed a röpdék alján, ezért takarítómadárnak is szokták nevezni. Ami illik is rá, a fent leírtak miatt. Nem igényel különleges táplálékot, mint sok papagájfaj (pl. lórik). A röpdék alján való tartás a legmegfelelőbb számára, de kalitkában is elhelyezhető, bár itt tojásait a kis tyúk nem üli olyan biztosan. Repülni nem, vagy nem túl magasan és ritkán szokott.
Ami ellene szól az esetleges agresszív magatartása. Ez legfőképp kis helyen jelentkezik, ezért legalább 50x30x30 cm-es helyen tartsunk egy párt. Tartását általában párban ajánlják, mert így ül biztosan a tojó a tojásokon, ellenkező esetben a tyúkok zavarhatják egymást. Meglepő (?) módon ők az agresszívebbek a kakasoknál…
Madarunk több színben előfordul: vadszín, gyöngyszürke, fehér, kávébarna, sárga, tarka. Itt ejtenék szót az ivari kétalkatúságról, mely eme fajra is jellemez. Ez a vadszínnél a legjellemzőbb, de máshol is látható. A hím nyakán feketével szegett fehér sáv található, mely a tojóknál (és a fehér színváltozat estén) hiányzik. Az ezüst színváltozatnál a fekete sáv is eltűnik, csak a fehér marad meg.
A kikelt csibék felnevelése nem túl bonyolult, de odafigyelést igényel. Az első napokban apróra tört keménytojást és ajánlatos a fertőzések elkerülése érdekében kamillateát adni nekik. Ha a kotlós alá nem férnek be valamilyen oknál fogva, célszerű egy hőfokszabályzós „inkubátorsarkot” beszerelni a részükre. Pár nap múlva már belecsipegetnek a felnőttek takarmányába, persze a méretükhöz illő apróbb szemeket kóstolgatva.
Akit további részletek érdekelnek az aprófürj tartásával kapcsolatban, javaslom egy internetes fórum, vagy oldal felkeresését, sok hasznos tanáccsal szolgálnak.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla.
Forrás:
wikiorg
díszmadár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *