A Kőhegyi remete

A Kőhegyi remete

A Kőhegy, Budaörs legszebb pontja. Személyes kötődésem van hozzá, mivel a hegy lábánál nőttem fel, és ez a magaslat volt a játszóterem, ahogy a környékbeli gyerekeknek is.

A Kőhegyen álló kápolnát, Wendler Ferenc, (1815-1897) egyszerű budaörsi földműves építette, 1855-ben, azért mert több alkalommal megjelent előtte Szűz Mária.

Egyik jelenéskor a Kőhegyen Szűz Mária azt mondta Wendler Ferencnek, hogy: „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás.”

A többszöri jelenések után Wendler Ferenc elhatározta, hogy örök időkre emléket állít a Kőhegyen a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére. Ferenc a tervével eleinte sok nehézségbe ütközött, mert a helyi pap is lebeszélte a kápolna építéséről. Ennek ellenére 1855 tavaszán rokonai és más helyi lakosok segítségével megkezdte a Kőhegyre felvezető út kialakítását, majd májusban a kápolna építését, amely októberre felépült majd felszentelték a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

Remete élet a kőhegyi barlangban

Feleségének halála után, Wendler Ferenc, a kápolna melletti sziklába egy barlangot vájt, hogy ott a kápolna közelségében élhessen.

1872-ben kezdte el kiásni, kereszt alakban a barlangot, amelybe 1878-ban be is költözött. Élete hátra levő részét itt töltötte békésen Szűz Mária szolgálatában. A faluba már nem ment le, a gyermekei látták őt el élelemmel. A barlangban állt egy hosszú láda, amely ágyként szolgált, a fekhely felett rózsafüzér lógott, a falon egy kereszt és egy szenteltvíztartó függött. Volt egy tűzhelye is, ami alatt állt egy márványtábla a következő felirattal: „Családi otthon Wendler Ferenc örököseinek maradjon meg örök időkre, 1872.”

Az egész környéken híressé vált, remetéhez és kápolnájához tömegesen zarándokoltak, elsősorban a környéken élő németek.

Wendler Ferenc a hegyen halt meg 1897-ben, sírja a kápolna mögött található.

Wendler Ferenc fia, András is, -1920-ban bekövetkezett haláláig – a hegyen élt, ezt követően a kápolna ügyeinek intézését Wendler Ferenc második házasságából származó unokája, Grósz Mátyás vette át.

A barlang három részből áll, a legnagyobbik helyiség körülbelül 3 méter hosszú, 2 méter széles és 2 méter magas, itt Haag Rudolf domborműve volt látható, amely Krisztust ábrázolta Pilátus előtt.

Grósz Mátyás 1934-ben jelentősen kibővítette a barlangot és remeteként ő is élte itt az életét.

A lezárt barlangot ma is láthatjuk a sziklafalban.

1936-ban egy viharban megrongálódott a kápolna tornya, amelyet kijavítottak és később átalakítottak. A második világháború idején a kápolnát több katonai belövés érte, amelyeket a Wendler-család még ideiglenesen helyreállított.

A két világháború között a Kőhegy, a Buda-környéki németség egyik legfontosabb szakrális helye volt. A kápolna és környéke ismét népszerűbbé vált az 1933 és 1939 között zajló kőhegyi Passiójátékok megrendezésével, amikor évente több ezer ember érkezett a községbe.

A budaörsi németek döntő részének 1946/47-ben történt tragikus kitelepítése után a kápolna és környezete gazdátlanná vált, állapota folyamatosan romlott. A kápolna mellett álló kőkorpusz és a Szentháromság-szobor elpusztult, Wendler Ferenc sírját feldúlták.

Az 1950-es évekre a kápolna teljesen eltűnt a Kőhegyről csak az alapkövei maradtak, amelyet még volt alkalmam látni.

Kápolna jelene

2003-ban építették újjá, 2006-ban pedig rendbe hozták az oda vezető lépcsősort is.

Szintén felállították a Mária-kápolna jobb oldalán a Szentháromság-szobrot, míg bal oldalán egy helyi szobrászművész által faragott Kőkereszt áll a megfeszített Krisztussal.

A hegy platóján található hatalmas sziklán áll a nagy kereszt, melyet több mint 100 éve állítottak fel, az 1946-os kitelepítések után ezt is leromboltak (vasgyűjtésbe vitték) majd a rendszerváltást követően a helyi német közösség támogatásával újra felállították, este pedig reflektorokkal világítják meg.

A hegy Természeti értékei

Budaörs a Budai-hegység déli peremén, a település nevét viselő medencében helyezkedik el. A medence északi oldalán három párhuzamos vonulatban sajátos hangulatú dolomithegyek emelkednek, a Budaörsi-kopárok (Kő-hegy, Odvas-hegy, Út-hegy), a Csiki-hegyek és a Törökugrató.

Ezek az egyedülálló természeti értékeink a Budai Tájvédelmi Körzethez tartoznak.

A hegység kialakulása szerint röghegység. A minden oldalról törésekkel határolt dolomit szikla kiemelkedéseket – amilyenek a Kőhegyen is vannak – sasbérceknek nevezik.

A kopárokat alkotó dolomit, a Budai-hegység legidősebb üledékes kőzete, kialakulása 240-210 millió évvel ezelőttire tehető. Az akkor létező Tethys-tenger parti síkságán és sekély peremi részein lerakódó tengeri mésziszapot, az akkor uralkodó meleg, száraz klíma dolomittá alakította.

Kőhegy élővilága

A dolomit „kopárok” olyan élőhely szigetek, amelyek számos – korábbi, a jelenlegitől lényegesen eltérő klímájú időszakban elterjedt – ma reliktumként számon tartott növényünknek biztosítottak életteret.

A csapadékvíz nagy része lezúdul a meredek törmelékes lejtőkön, így a növényzetet a szárazságtűrő fajok alkotják.

Tavasszal a virul a lila kökörcsin, a fényes sárga tavaszi hérics és a kék – fehér írisz majd a bíboros kakukkfű és a , rózsaszín törpemandula. Az égszínkék pongyola harangvirág az ezüstös árvalányhaj már a .nyarat köszönti.

Nyáron csodálhatjuk a sötétlila színben pompázó imolát, a kék ligeti zsályát, az aranysárga orbáncfüvet, a szerény cickafarkot, fehér István király szegfűt és az ékes vasvirágot.

Ősszel a tüskés, bozótos cserjéseket érdemes felkeresni, hiszen a galagonya, a csipkebogyó, a sóskaborbolya, a kecskerágó termései már messziről virítanak, de az aranysárgára színeződő mezei juhar, a bíborvörös cserszömörce lombjának látványa is szemet gyönyörködtető.

A dolomit kopárok állatvilága nem olyan gazdag, mint a lombhullató erdőségeké, de a speciális növénytársulásokhoz sok ma már igen ritka állatfaj kötődik:

ilyen például a Kőhegy legnevezetesebb zoológiai értékei a haragos sikló és a pannon gyík.

de találkozhatunk egerész ölyvvel, vörös vércsével, héjával, rókával és nyesttel is.

(1933-39 között a Kőhegyen passió játékot rendeztek a budaörsiek, holnapi ÉRTÉKEINK-ben erről lesz szó.)

szerk.: Cseke Ibolya

Forrás:

Budaörsi Lexikon – Grósz András és Filipszky István

Szülőföldünk Budaörs – Dr. Riedl Ferenc

Természeti értékeink, Budaörs

Budaörs Város honlapja

Budaörsi Napló

Szülővárosom, Budaörs szájhagyománya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *