SALVADOR DALÍ

SALVADOR DALÍ

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech (katalán nevén Salvador Dalí i Domènech) (Figueres, 1904. május 11. – Figueres, 1989. január 23.) .

A modern művészet sajátos személyisége a szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot.

Dalí festményeit vizsgálva a néző bizony gyanakodni kezd, hogy azok pszichotropikus kábítószer-használat eredményei. A művész azonban hivatalosan kijelentette:

„Nem élek semmiféle kábítószerrel. A drog én magam vagyok.”

Így kézenfekvő a művészetkedvelők kérdése is: ha nem a tudatmódosító szerekből, akkor honnan szerezte inspirációját? Saját elmondása szerint álmában szürreális képeket látott.

Dalí a művészeti közösségen belül is híres volt a pénzszerzés iránti szeretetéről, szinte bármit megtett a pénzért. A híres Chupa Chups nyalóka logóját, illetve az 1969-es Eurovíziós Dalverseny logóját is ő maga tervezte. Egyik gazdag ügyfelét például arról győzte meg, hogy a művéhez használt festéket egymillió darázs mérgével keverte össze. Vagy épp Yoko Onótól követelt 10 ezer dollárt, aki a bajuszából kért egy kisebb darabkát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *