BUDAKALÁSZI 5000 ÉVES KOCSIMODELL

BUDAKALÁSZI 5000 ÉVES KOCSIMODELL

Budakalászi kocsi kisméretű kerámiaedény, Európa legrégibb kocsiábrázolása mely Magyarország legismertebb régészeti leletei közé tartozik. Rendeltetése ismeretlen, de valószínűleg kultikus célokra szolgált. 1953-ban került elő, a budakalászi kavicsbánya területén feltárt badeni kultúra temetőjének egyik sírjából. A négykerekű kocsit ábrázoló edény oldalait bekarcolt geometrikus minta díszíti. Korát az i. e. 3. évezred utolsó negyedére teszik. A budakalászi kocsilelet tanúsítja, hogy az őskorban a Kárpát-medence fontos állomás volt a kerék Mezopotámiából való elterjedésében (kerekes járművet először a sumerek használtak).

A késő rézkorban, a badeni kultúra népe telepedett meg Budakalászon. A korszak legnagyobb eddig ismert temetője található a Luppa csárdánál, a Dunától mintegy 200–250 méterre. A temető teljes sírszáma 500 körül lehetett, ebből 439 sírt sikerült feltárni 1952–1961 között. A temető legkorábbi rétegében égetett, hamvasztásos temetkezés folyt, ezen belül hét sírcsoport különíthető el. E csoportok kör alakúak vagy félkörök, közepükön üres folttal. Itt lehetett a máglya helye. A legkorábbi csoport kőpakolásos, szórt hamvasztásos sírjaiban csak korsók és tálak találhatók.

A későbbi csontvázas temetkezés, az embertani vizsgálatok alapján megállapítható, hogy kapcsolatban álltak a hamvasztással temetkező lakossággal.

A temető legfiatalabb részéhez tartoztak a halottas kocsi temetkezések, melyet a kocsimodell, illetve a kocsit utánzó edény is alátámaszt.

Különleges rítus a jelképes temetkezés…

Ilyenkor csak egy ovális sírgödröt ástak, benne kerámia s egyéb mellékletek. Egy ilyen jelképes sírból származik a világhírű négykerekű kocsi modell. Előkerült egy hasonló kiképzésű másik kocsit utánzó edény is, melynek kerekeit bütykökkel utánozták.

A kerék és a kocsi alkalmazásának és elterjedésének jelentőségét az emberiség történelmében nem lehet túlbecsülni. Ezek tették lehetővé nagyszámú embercsoportok tömeges helyváltoztatását, a kereskedelmet (árú szállítás) valamint új szakmák kialakulását, pl.: kovács, kerékgyártó…

A 20. század második felében még a budakalászi rézkori kocsit tartották a világ legrégebbi ilyen leletének, azóta ez a nézet megdőlni látszik, ugyanis Mezopotámia északi részéről, illetve Törökországból, de a közép-ázsiai Türkmenisztánból, Altin Depéből a budakalászinál régebbi leletek kerültek elő.

A budakalászi kocsi a legkorábbi európai kocsiábrázolás

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Élet és Tudomány 2013-12-18 Bondár Mária

*MEK.OSzK.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *