Rábaközi vert perec

Rábaközi vert perec

Egy igazi rábaközi esküvő, húsvét, búcsú elmaradhatatlan kelléke a rábaközi perec.

A rábaközi perec a főzött és sütött tésztaféleségek közé tartozik. Elsősorban Kapuvár és Csorna parasztasszonyai sütötték, s látták el vele a Rábaköz településeit. Készítményük a 20. század első felében fokozatosan elterjedt délkeleti irányban, a Bakony hegység falvaiig. A perecsütő asszonyok ma a rábaközi perecet vásárokon, piacokon, nagyobb áruházak környékén árulják a Rábaközben, Csorna, Győr, Sárvár városokban, és azok környékén.

Napjainkban a rábaközi perechez fűződő hagyományt (vásárfia, társas szórakozás kelléke) leginkább a Simon és Júdás Tádé napi (október 28.) sárvári vásár őrzi (október 28.) Kirakodóvásárokban egyre több helyre jut el, így országos ismertsége nő.

2-3 cm vastag, 12-15 cm átmérőjű, 30 g súlyú karika alakú sütemény. Héja világossárga, vagy aranysárga színű, egyenetlenül barázdált felületű, roppanva törik. Tészta belseje laza szerkezetű.

Hogy honnan való az eredeti recept és miért pont a Rábaközre jellemző ez a különleges tésztájú perec?

Állítólag az Esterházy-uradalomban volt két szakácsnő, akik hozták magukkal valahonnan a tudományt.

A házi kemencék hiánya, és a termék nagy anyag- és munkaigényessége miatt kevesen sütik otthon, az ipar vette át a gyártást. A rábaközi perec hagyományos elkészítése: 150 db-hoz: 6 kg búzaliszt, 100 db tojás, 30 dkg zsír, 3 kanál cukor, 150 db szacharin tabletta, 7 dl rum, 3 dkg szalakáli, 2 dkg só. Ízesítőként vaníliás cukrot, citromhéjat is szoktak hozzá adni. A szacharintól a tészta könnyebb lesz, és sütésnél lassabban pirul. A tojásokat különválasztják. A tojássárgáját, a cukrot, a feloldott szacharint, a zsírt, a sót habosra felverik, majd a liszt felét, a szalalkálit, a rumot is hozzáadják. A tojásfehérjéből kemény habot vernek, a tésztába keverik, majd hozzáadják a liszt másik felét. Addig dagasztják, amíg sima lesz a tészta. Ezt követi egy különleges tészta kikészítési művelet, a tészta “verése”. A tésztát keményfa asztalon át- meg áthajtogatva perecverő fakalapáccsal vagy fejsze fokával addig verik, míg hólyagossá, könnyűvé válik. Ezután pihentetik, és kis darabokra osztják, amit 30-35 cm hosszú rúddá sodornak, végüket jól összekapcsolva karikákat formálnak. Katlanban vagy üstben meleg, de nem lobogó vízben addig főzik, amíg feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedik, hideg vízbe mártják, majd szűrőbe teszik. Egy napig pihentetik. Másnap gőzzel telített kemencébe vetik. Minden bevetett lapát után vizet locsolnak a kemencébe. Van ahol sütés előtt tejfölben megforgatják. Sütés közben a perecek két-háromszorosára növekednek, kiforrnak, kicsattannak, 15-20 perc alatt kisülnek. Hűvös helyen, rudakra fűzve sokáig eláll.

szerk.: Cseke Ibolya

forrás:

*Nemzeti Értéktár

*kisalfold. hu

*Natúrkulinárium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *