A DOBOSTORTA TÖRTÉNETE AZ EREDETI RECEPTTEL

A DOBOSTORTA TÖRTÉNETE AZ EREDETI RECEPTTEL

Dobos C. József tortájával egy teljesen új készítési módot talált ki az akkor szokásos eljárások helyett, mely világviszonylatban hatalmas gasztronómiai újításnak számított. Amikor először elkészítette, célja az volt, hogy olyan tortát alkosson, amely az akkori kor kevésbé fejlett hűtési technikája mellett is hosszú ideig eltartható és élvezhető maradjon, addig csak a főzött krémeket ismerték és használták ami nagyon romlandó.

A legenda szerint, 1884-ben Dobos mester, vajat köpülő inasa véletlenül só helyett cukrot tett a vajba. Dobos ahelyett, hogy kidobta volna az “elrontott” vajat, megkóstolta, és igen ízletesnek találta. kísérletezni kezdett vele, majd így megalkotta az akkor hatalmas újdonságnak számító vajkrémet, amit ma már mindenki ismer szerte a világban.

1885-ben, Budapesten, a mai Városligetben megrendezték az első Budapesti Országos Általános Kiállítást, ahol Dobosnak saját pavilonja volt. I. Ferenc József és Erzsébet királyné elsők között kóstolhatták meg ezt a tortát, ami merőben különbözött a kor torta divatjától.

A Dobos-torta új volt, és újszerűsége leginkább abban állt, hogy a kész piskótamasszához még olvasztott vajat kevertek, amitől az krémszerűbb, a tortalapok pedig porhanyósabbak lettek. Öt lapot töltött be kakaós, vaníliás vajkrémmel. Legfelülre baracklekvár kerül, amit karamellízalt cukormázzal vont be.

Európa szerte ismertté vált dobostorta…

Dobos C. József remekművével beutazta egész Európát. Mindenhol bemutatta a tortáját de receptjét szigorú titokként féltve őrizte. .

Egyfajta sikké vált a Dobostól rendelni.

E célra egy speciális fadobozt fejlesztett ki amit sózott jég közé helyeztek és így szállították a tortákat Nyugat-Európa jelentősebb nagyvárosaiba.

A torta hatalmas sikere kapcsán mindenki a receptet akarta megfejteni. Tucatjával vásárolták a dobostortát, hogy kielemezzék azt és rájöjjenek a titokra. Dobos alkalmazottait munkatársainak tekintette, és igyekezett beavatni őket a műhelytitkokba is, ők ezzel soha nem éltek vissza, és hiába keresték meg őket más cukrászok, a titkot hűen őrizték.

Dobos rengeteget bosszankodott azon, hogy próbálták lemásolni a tortáját, és az utánzatok nagyon silányra sikerültek. Végül 1906-ban átadta a fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének az eredeti dobostorta receptjét, azzal a kikötéssel, hogy bárki hozzá férhessen. Ezzel fel is adta üzletét. Nem keresett utódot. Kiárusította boltját.

Dobos, túl azon, hogy nagy műveltségű és nagy hírű cukrász, szakács volt, szakíróként is remekelt. Talán legismertebb műve az 1881-ben napvilágot látott Magyar-francia szakácskönyve, mely hű tükre a korának: ízig-vérig franciás. Szerepel benne az ételek párolása, a zöldségfélék kifinomult használata, előkészítési és tárolási módokat tartalmaz. A receptek mindkét nyelven szerepelnek benne, így szinte észrevétlenül honosodtak meg nálunk is olyan kifejezések mint a rolád és a kotlett, valamint váltak konyhánk részeivé például a szószok, mártások.

Dobos C. József nem sokat törődött az elismeréssel, csak arra volt büszke, hogy ő a dobostorta első készítője, kitalálója, és saját nevével látta el a tortát. Halhatatlan fia született…

1924. október 10.-én hunyt el. Sírja a Farkasréti temetőben található.

Dobos C. József: Dobos-torta eredeti receptje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap:

6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (52,5 g) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (52,5 g) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (105 g) liszttel és 2 lat (35 g) olvasztott vajjal.

Egy tortához szükséges krém összeállítása:

4 db egész tojás, 12 lat (210 g) porcukor 14 lat (245 g) teavaj, 2 lat (35 g) szilárd kakaómassza, 1 lat vaníliás cukor (17,5 g) 2 lat kakaóvaj (35 g), 1 táblacsokoládé (200 g).

A fenti 4 tojást, 12 lat (210 g) porcukrot tűzhelyen felverünk és ha meleg, addig keverjük a tűzről levéve, amíg ki nem hűl.

14 lat (245 g) vajat jól kikeverünk, 1 lat (17,5 g) vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat (35 g) olvasztott kakaóval és 2 lat (35 g) olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat (210)

felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.” (Dobos C. József)

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Forrás:

https://foodandwine.hu/…/dobostorta-a-dobos-torta-tortenete/
http://doboscjozsefnyomaban.blogspot.com/p/dobos-torta.html
Éliás Tibor – Szántó András: A magyar gasztronómia irodalma – Dobos C. József emlékkönyv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *