Az Iparterv Csoport

Az Iparterv Csoport

Az aczéli kultúrpolitika ellenszelében, a korszak nemzetközi tendenciáival és a nyugati művészeti világ eseményeivel párhuzamosan szerveződött kiállításokra az Ipari Épülettervező Vállalat belvárosi székházában került sor Sinkovits Péter frissen végzett művészettörténész rendezésében 1968. decemberében.
Az azóta az egész nemzedék névadójává lett Iparterv kiállításra Sinkovits tizenegy fiatal avantgárd művészt hívott meg. A tárlat az 1968-as kasseli Documenta 4 szervezési elveit követte.
Az együttes nem tekinthető klasszikus csoportkiállításnak, mert a válogatás az akkori progresszív irányzatok majdnem mindegyikére kiterjedt, így összetétele nem a stílusegységet követte.
Kiállító művészek: Bak Imre, Frey Krisztián, Hencze Tamás, Jovánovics György, Keserü Ilona, Konkoly Gyula, Lakner László, Molnár Sándor, Nádler István, Siskov Ludmil és Tót Endre.
Az Iparterv II. kiállítás 1969. október 24-én nyílt meg, mezőnye kiegészül Baranyay András, Major János grafikáival és a kiállítás-sorozatot lezáró Szentjóby Tamás happeningjével. Sinkovits a Budafoki úti kamarakiállításon az új szereplőket még kiegészíti Méhes László hiperrealista Hétköznap képével.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *