“SUN BOATS – NAPHAJÓK” nemzetközi képzőművészeti tárlat

“SUN BOATS – NAPHAJÓK” nemzetközi képzőművészeti tárlat

A “Sun Boats” (Naphajók) nemzetközi képzőművészeti kiállítás egy egyedülálló esemény, amely a Nílus partján kerül megrendezésre. A világ 60 országából csatlakoznak képzőművészek a neves rendezvényhez.

A résztvevő alkotók a különféle hagyományos technikák mellett újszerűekkel és a kettő ötvözésével létrehozott műveket mutatnak be a művészetkedvelő közönségnek. De olyan alkotások is megtekinthetők, amelyeket az egyiptomi örökség ihletett. A Naphajókon rendezett kiállítások egy nagy ünnepség közepette kerülnek bemutatásra, amelynek célja az egyiptomi turizmus fellendítése is a Nílus mentén.

Ismail Bakr, az Egyiptomi Televízió többszörösen díjazott fotóművésze és filmrendezője, egyben a “Naphajók” (“Sun Boats”) c. kiállítássorozat ötletgazdája és e nagyszabású rendezvény kurátora is.
Ismail Bakr főszervező így vall a nagysikerű eseményről: „A “Naphajók” kiállítássorozat ötlete a köztársasági elnöktől származik, aki a képzőművészet fontosságára és az egyiptomi művészekre szeretné felhívni a figyelmet, akik halhatatlanná teszik és gazdagítják műveikkel az egyiptomi örökséget évszázadok óta. Egyiptomban hagyománnyá vált már, hogy kortárs művészek a világ számos országából csatlakoznak a népszerű művészeti eseményhez.”

Ismail Bakr kurátort a napbárkáknak a piramisokból a Nagy Egyiptomi Múzeumba való áthelyezése inspirált. Bakr azt tervezi, hogy idén nagysikerű kiállítássorozatot szervez, amelyre több ország alkotói vannak meghívva, hogy részt vegyenek e nemzetközi szimpóziumon és végiglátogassák az Egyiptom összes Nílusra néző kormányzóságát. Tavaly december végén került megrendezésre az első “Sun Boats” c. nemzetközi kiállítás és idén februárban megrendezik a második “Naphajók” c. kiállítást is.

A szervezők előszeretettel várják a magyar képzőművészek jelentkezését is a színvonalas és egyedi kiállítássorozatra (sunboats07@gmail.com), melyen a művészek személyesen is részt vehetnek, de lehetőség van arra is, hogy a jelentkezők online csatlakozzanak az eseményhez.

A Níluson való vitorlázás alatt a látogatók betekintést nyernek a kortárs művészetbe is.
Luxor és Asszuán közötti utazás alatt, a Nílus mentén több látványosságot, templomot is megtekinthetnek a résztvevők. A nyolc napig tartó utazással egybekötött kiállítás a képzőművészet igen széles palettáját ismerteti meg a nézőkkel, befogadókkal. A záróünnepségen kerül sor a kitüntetési ceremoniára is.

Bemutató videó:
https://www.youtube.com/watch?v=wgXiygNdxqE
*
Fotó: ISMAIL BAKR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *