III. SUN BOATS / NAPBÁRKÁK III

III. SUN BOATS / NAPBÁRKÁK III. nemzetközi képzőművészeti kiállítás

A “Sun Boats” (Napbárkák) Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás egy nagyszabású esemény, amely harmadik alkalommal került megrendezésre Dél-Egyiptom Minja városában, Nefertiti királynő szülőföldjén.
A világ 50 országából 50 alkotó csatlakozott a november 15-én megnyílt képzőművészeti rendezvényhez. A nagykaliberű kiállítást megelőzően a világ vezetői gyűltek össze Egyiptomban az ENSZ 27. éghajlatváltozási konferenciájára, mely az éghajlatvédelmi intézkedések végrehajtásáról szóló, november 7–8-i csúcstalálkozóval vette kezdetét.

Minja kulturális központ, híres művészeti egyetemmel és ipari városként is jelentős szereppel bír, Kairótól 245 km-re délre, a Nílus nyugati partján helyezkedik el és a hasonló nevű Minja kormányzóság székhelye.
Tavaly decemberben került sor az első kiállításra egy luxushajó fedélzetén, amely a gízai kormányzóságtól indult és idén márciusban érte el Minja kormányzóságát, amely a civilizációk és az egyesülés kormányzóságaként is ismert. A márciusi tárlat megnyitója pedig egybeesett a kormányzóság 103. Nemzeti Ünnepével.
A III. Napbárkák kiállítás díszvendége az argentin származású Maria Cristina Rios volt, aki Latin-Amerika első textilművésze és a novemberi tárlatra tíz darab textilalkotással érkezett Argentinából.

Ismail Abu Bakr főszervező a Minjai Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán szerzett diplomát, továbbá az Egyiptomi Televízió többszörösen díjazott fotóművésze és filmrendezője, egyben a Napbárkák / Sun Boats című kiállítássorozat ötletgazdája és e nagyszabású rendezvény kurátora is.
A megnyitón Ismail Abu Bakr méltatta a kiállított alkotásokat, amelyek a világ minden tájáról érkeztek. Az alkotások többsége a hely történelmét idézi meg. Az egyiptomi művészek nagy számban voltak jelen a rendezvényen, valamint a város Képzőművészeti és Művészetoktatási Főiskolájáról több egyetemi tanár vett részt a megnyitó ünnepségen.
A főszervező kihangsúlyozta, hogy a Napbárkák című nemzetközi kiállítás ötlete a Nílusra néző tartományok turisztikai népszerűsítését és az egyiptomi művészet széles körben történő promotálását célozza. A tárlaton részt vevő európai és arab országok művészei alkotásaikkal hozzájárulnak az egyiptomi kultúra és művészet gazdagításához. A kiállítás sokszínűségét a különböző technikák és médiumok felhasználásával készült művek alkotják.
A klasszikus hangvételű művektől a figuralitás jegyét képviselő munkákon át, az absztrakt-expresszionista formavilágig, izgalmas és különböző művészi nyelveket reprezentáló alkotások tekinthetők meg a festészet, grafika, fotó, textil, szobrászat és kerámia műfajában.

Ismail Abu Bakr üdvözlőbeszédében köszönetet mondott a résztvevő művészeknek és a közönségnek is a kortárs képzőművészet irányába tanúsított érdeklődésükért és támogatásukért. Továbbá arról is említést tett, hogy Minja egy ősi kormányzóság, amely mindig jelentős szerepet játszott a művészeti mozgalmakban.
A Napbárkák eddigi nemzetközi képzőművészeti kiállításaira az egyiptomi művészek alkotásai mellett többek között Kanadából, Romániából, Magyarországról, Algériából, Afganisztánból, Argentínából, Ausztráliából, Bulgáriából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Finnországból, Franciaországból, a Fülöp-szigetekről, Hollandiából, Indiából, Izlandról, Jordániából, Koszovóból, Libanonból, Marokkóból, Németországból, Norvégiából, Pakisztánból, Panamából, Peruból, Spanyolországból, Svédországból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Szingapúrból, Szudánból és Tunéziából is érkeztek művek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *