“SUN BOATS” / NAPBÁRKÁK II

“SUN BOATS” / NAPBÁRKÁK II. Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás

A “Sun Boats” (Napbárkák) Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás egy nagyszabású esemény, amely második alkalommal kerül megrendezésre Egyiptomban, ezúttal Minja városban.

A világ 50 országából 70 alkotó csatlakozott a március 22-én megnyílt képzőművészeti rendezvényhez.

Minja kulturális központ, híres művészeti egyetemmel és ipari városként is jelentős szereppel bír, Kairótól 245 km-re délre, a Nílus nyugati partján helyezkedik el és a hasonló nevű Minja kormányzóság székhelye.

Tavaly decemberben került sor az első kiállításra egy luxushajó fedélzetén, amely a gízai kormányzóságtól indult és idén elérte Minja kormányzóságát, amely a civilizációk és az egyesülés kormányzóságaként is ismert. A tárlat megnyitója egybeesett a kormányzóság 103. Nemzeti Ünnepével.

A kiállítást Dr. Gamal Abul-Magd, a Műszaki Egyetem dékánja és a Minja Egyetem volt elnöke nyitotta meg, méltatva a számos kortárs műalkotást, amelyek a világ minden tájáról érkeztek a nagy kaliberű kiállításra. Az alkotások többsége a hely történelmét idézi meg. Az egyiptomi művészek nagy számban voltak jelen a rendezvényen, valamint a város Képzőművészeti és Művészetoktatási Főiskolájáról számos egyetemi tanár vett részt a megnyitó ünnepségen.

Ismail Abu Bakr főszervező a Minjai Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán szerzett diplomát, továbbá az Egyiptomi Televízió többszörösen díjazott fotóművésze és filmrendezője, egyben a Napbárkák / “Sun Boats” c. kiállítássorozat ötletgazdája és e nagyszabású rendezvény kurátora is.

A főszervező kihangsúlyozta, hogy a Napbárkák c. kiállítás ötlete a Nílusra néző tartományok turisztikai népszerűsítését és az egyiptomi művészet széles körben történő promotálását célozza. A tárlaton részt vevő európai és arab országok művészei alkotásaikkal hozzájárulnak az egyiptomi kultúra és művészet gazdagításához. A kiállítás sokszínűségét a különböző technikák és médiumok felhasználásával készült művek alkotják.

A klasszikus hangvételű művektől a figuralitás jegyét képviselő munkákon át, az absztrakt-expresszionista formavilágig, izgalmas és különböző művészi nyelveket reprezentáló alkotások tekinthetők meg a festészet, grafika, fotó, textil, szobrászat és kerámia műfajában.

Ismail Abu Bakr üdvözlőbeszédében köszönetet mondott Egyiptom elnökének, Abd el-Fattáh esz-Szíszinek, a kortárs képzőművészet irányába tanúsított érdeklődéséért és az egyiptomi művészek támogatásáért. Továbbá arról is említést tett, hogy Minja egy ősi kormányzóság, amely mindig jelentős szerepet játszott a művészeti mozgalmakban.

A Napbárkák II. nemzetközi képzőművészeti kiállítására az egyiptomi művészek alkotásai mellett többek között Algériából, Afganisztánból, Argentínából, Ausztráliából, Bulgáriából, az Egyesült Arab Emírségekből, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Finnországból, Franciaországból, a Fülöp-szigetekről, Hollandiából, Indiából, Izlandról, Jordániából, Kanadából, Koszovóból, Libanonból, Magyarországról, Marokkóból, Németországból, Norvégiából, Pakisztánból, Panamából, Peruból, Romániából, Spanyolországból, Svédországból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Szingapúrból, Szudánból és Tunéziából is érkeztek művek.

*
Fotó: ISMAIL ABU BAKR főszervező

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *