KROKODILKÖNNYEKET HULLAT

KROKODILKÖNNYEKET HULLAT

Ha valakinek nem igazi fájdalomból fakadnak a könnyei, hanem csak színleli a bánatot, arra szokták azt mondani, hogy krokodilkönnyeket hullat.
A „krokodilkönnyeket hullat” szólásunk tükörfordításból keletkezett és több más nyelvben is megtalálható, így többek közt a latinban, németben, az angolban és a franciában is.
A szólás eredete egy olyan, valós megfigyelésen alapuló babonából származik, miszerint a krokodilnak azért folynak a könnyei táplálkozás közben, mert keservesen megsiratja az elfogyasztott áldozatát, legyen az állat, vagy akár az ember.
A valóságban nincs szoros összefüggés a zsákmányszerzés és a könnyezés között. A krokodilok valóban rendelkeznek sós, fehérjében gazdag váladékot termelő könnymirigyekkel. Ezek akkor lépnek működésbe, amikor a hüllő a szárazföldön tartózkodik, hiszen csak ilyenkor fenyegeti az a veszély, hogy kiszárad a szeme.
A termelődő igen nagy mennyiségű könny szerepe a szem nedvesen tartása, ezáltal a látás élességének fenntartása, valamint a baktériumok elleni védelem. A legenda eredete valószínűleg az lehetett, hogy azok a szerencsések, akik közelről láttak krokodilt, és ezt később még el tudták mesélni másoknak is, a szárazföldön találkoztak vele, ahol a szemvédő könnyezés működésbe lép.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *