A TÚLÉLŐ FÁK

A TÚLÉLŐ FÁK

Egyes állítások szerint egy földön pusztító atomháború kizárólagos túlélői a csótányok lehetnek.
Természet ősanyánk azért nem adja gyermekeit olyan könnyen.
A Hiroshimára ledobott atombomba nyomán a táj megsemmisült, a talaj elszenesedett, a sugárzás kimagasló volt. Dr. Harold Jacobsen tudós, a bomba megalkotóinak egyike azt nyilatkozta a The Washington Postnak, hogy a terület teljesen meddővé vált, semmi sem fog ott teremni 75 évig. De a természetnek más tervei voltak.
A következő tavasszal mindenki meglepetésére és örömére új hajtások kezdtek előbújni a város romjai közül. Ezek a facsemeték reményt és erőt adtak a bomba túlélőinek az újjáépítéshez.
Manapság a városba telepített fák nagy része a tengeren túlról, vagy Japán más részeiről érkezett adományként és virágzó várossá tették a hajdani pusztítás nyomát.
Azonban a mai napig életben levő fák százai már a bombázás idején is jelen voltak a területen. Bár megtörten és elszenesedve, de túlélték, és nemsokára meg is gyógyultak.
55 helyszínen őriztek meg ilyen fákat a robbanás 2 kilométeres epicentrumán belül. Ezeket hivatalosan is az atombomba támadást túlélő fákként regisztrálták. Minden ilyen fát „Hibaku Jumoku”-nak, azaz túlélő fának neveznek, és névtáblával látták el őket. Hirosima város önkormányzata szerint 32 fafajta 170 egyede tartozik a túlélő fák közé.
A fák mind középületek, templomok és szentélyek területén állnak, és Hirosima város önkormányzatának védelmét élvezik. Magjaikat Hirosima városa és lakói megosztják Japán és más tengeren túli országok polgáraival, így ezeknek a fáknak a leszármazottai már az egész világon jelen vannak.
További képeink furcsa, néha lehetetlennek tűnő körülmények között növekedett fákat ábrázolnak, bizonyítékul arra, hogy az élet ahol csak tud, utat tör magának.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette Pester Béla
forrás:
– érdekesvilág
– kép: Ken_San
Jan Hicks
– wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *