A VESPA 75 ÉVE

A VESPA 75 ÉVE

Drága Olvasók emlékeznek-e még a filmtörténelem rosszkislányára, aki Rómába ment vakációzni? Rosszalkodása többek között abból állt, hogy az utcán fagylaltozott, cigarettázott, felült a sármos újságíró mögé, sőt! Horribile dictu, ő maga is vezette azt a robogót, amelynek a túléléséért ez a jelenet nagyot segített. Persze őt pedig megérdemelten hozzásegítette egy Oscar-díjhoz.
Most azonban nem a drága emlékű Audrey Hepburnről a filmtörténelem páratlan csillagáról akarunk beszélni, hanem arról a kis ketyeréről, amely ugyancsak szép karriert futott be, a Vespa robogóról.
Kicsit vissza kell mennünk a történelemben, úgy száznegyven évet.
Úgy kezdődött, hogy 1882-ben Enrico Piaggio földet vásárolt Sestri Ponente -ben ( Genova ), hogy fatelepet létesítsen. Két évvel később, 1884-ben 20 éves fia, Rinaldo Piaggio megalapította a Piaggio & C-t. A cég kezdetben mozdonyokat és vasúti kocsikat épített, de 1917-ben, az első világháború vége felé Rinaldo Piaggio a katonai szektor felé fordult. . Kezdetben a vállalat tengeralattjáró -elhárító motorcsónakokat, repülőgépeket és hidroplánokat gyártott Ansaldo , Macchi , Caproni és Dornier licencek alapján .de később a Piaggio a saját rajzai szerint épített járművekké fejlődött.
1937 és 1939 között a Piaggio 21 világrekordot ért el a cég új pontederai gyárában épített repülőgépeivel és hajtóműveivel , amelyek csúcspontja a négymotoros Piaggio P.108 bombázó, ami a mi békeszerető szívünket annyira ugyan nem dobogtatja meg, de technikailag azért elismerésre méltó..
A második világháború alatt a szövetségesek gondosan lebombázták az üzemet és a békeszerződésben meghatározták, hogy a gyár katonai termékeket többé nem állíthat elő.
A háború után Enrico Piaggio úgy döntött, hogy diverzifikálja a vállalat tevékenységét a repüléstechnikán kívül annak érdekében, hogy kielégítse az olasz tömegpiacon a korszerű, megfizethető szállítási mód iránti igényt.
Piaggio felkérte D’Ascaniót a híres repülőgép tervezőt, hogy készítsen egy egyszerű, robusztus és megfizethető járművet. A motorkerékpárnak jól vezethetőnek kellett lennie férfiak és nők számára egyaránt, valamint utas szállítására is alkalmas legyen, és nem lesz piszkos a sofőr ruhája. A mérnök Mario D’Este segítségével elkészítette az első Vespa-projektet, amelyet a Piaggio újjáépített Pontedera központjában gyártottak 1946 áprilisában.
Egy év múlva, 1946 áprilisában 15 darab, Vespa (darázs) névre keresztelt példány gördült ki a Piaggio pontederai üzeméből.
A nevet Enricó Piaggiotól kapta, akit az első robogó egy darázsra emlékeztetett.
Amikor bemutatták, az emberek többsége kíváncsian, és érdeklődve fogadta, bár szkeptikusak is voltak jó néhányan, akik nem hittek a robogó jövőjében.
A futószalagról a Vespa első példánya 1946. szeptember 20-án gördült le. A Vespa nem várt sikert aratott. Az első Vespa értékesítését a Lancia kereskedelmi láncán keresztül kezdték meg, és a 60 km/h sebességre is képes robogóból 2484 darabot adtak el.
Sikere óriási volt, és miután az első évben legyártott 2000 darab kevésnek bizonyult, a nagyarányú kereslet miatt 1949-ben 35 ezer darabot, 1950-ben pedig már 60 ezret készítettek belőle.
A második világháború után újra talpra álló Olaszországot a Vespával motorizálták, és a Piaggio látta el robogóval az egész országot.
Az első tíz évben egymillió Vespát gyártottak (1956-ban ünnepelték az egy milliomodik darabot), amely az ötvenes évek közepére már világszerte az egyik legkelendőbb közlekedési eszközzé vált, és több országban, mint például Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Brazíliában, Indonéziában és Indiában is gyártották.
Az olasz nyelv is új szót kapott, “vespare”, ami azt jelenti, hogy Vespán menni valahova.
Természetesen az évtizedek alatt a Vespa újabb modelleket hozott ki a piacra a fejlesztések eredményeként.
A világon az olasz stílus és elegancia egyik szimbóluma lett különlegesen nagy mértékű elterjedtségének is köszönhetően, amelyet a mára a 16 milliót meghaladó legyártott példányszám is bizonyít.
A robogó az elmúlt évtizedekben túlélte a kétkerekű járműpiac összes divathóbortját, és rendre bebizonyította, hogy minden ráköltött pénzt megér.
2017-ben műalkotásként ismerték el a legendás Vespa robogót.
Formatervezői műalkotásként szerzői jog védi ezentúl a Vespa egyedülálló formáját – egy torinói bíróság erről hozott döntésével megakadályozta, hogy egy kínai vállalat Olaszországban értékesíthesse a legendás olasz robogóról mintázott kétkerekű járművét.
A Vespa alakját most először ismerték el hivatalosan “az ipari formatervezés egyedülálló példájaként”. A torinói bíróságon tárgyalt polgári pert a Vespát gyártó Piaggio kezdeményezte a kínai Zhejiang Zhongneng Industry Group ellen. Habár a kínai vállalat tagadta, hogy Ves nevű modellje a legendás olasz robogó koppintása lenne, a Piaggio kitartott amellett, hogy a robogó egyedülálló formaterve kizárólag őt illeti meg. A bíróság az olasz járműgyártónak kedvező döntést hozott, amely kimondja, hogy a kínai cég nem értékesítheti motorbiciklijét Olaszországban, és a Piaggiót illeti meg a modelljeinek “háromdimenziós formájára” vonatkozó szerzői jog.
Ez azt jelenti, hogy a Vespát immár ugyanolyan védelem illeti meg az utánzatokkal szemben, mint a dalokat és a műalkotásokat.
Az olasz motornak hatalmas reklám volt a Római vakáció című amerikai film (1953), amelyben a főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck egy Vespán száguldozik a város műemlékei között, de be kell ismernünk a Vespa karrierje a film nélkül is egyedülálló.
Csak további érdekesség, hogy a Vespa 21 filmben szerepelt az Édes élettől az Amerikai pitén keresztül a 101 kiskutyáig.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
hvg–Nyeregbe_szalltak
player-auto-motor-a-vilag-legregebbi-vespaja
tér forma szín
Moto Italia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *