PETRA A RÓZSAVÖRÖS VÁROS

PETRA A RÓZSAVÖRÖS VÁROS

Petra romváros Jordánia fővárosától, Ammántól mintegy 200 kilométerre délre található.
Ez a színpompás város egykor egy arab törzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt, melynek nem csupán az adja különleges mivoltát, hogy teljes egészében a sziklákba vájták, hanem páratlan vízvezetékrendszere is lenyűgöző. A sziklafalakkal körbezárt völgyben két ősi karavánút találkozásánál alakítottak ki egy oázist a sziklák közt fakadó pataknál.
Petra rejtett támaszpontja volt a régi arab világ kereskedelmi útvonalának. A karavánok védelméért útvámot szedtek be azoktól a kereskedőktől, akik az Arab-félszigeten tömjént, mirhát, Indiából fűszert és selymet, Afrikából elefántcsontokat, szőrmét és bőrt szállítottak.
Magasan fejlett kultúrája, nagyszerű építészete, zseniális gát-és csatornarendszere, vízellátása mindenütt nagy tekintélyt vívott ki Petrának. Másrészről viszont érezték Róma növekvő befolyását, fejlődő gazdaságát, ami a nabateusok hatalmát fenyegette. Végül Trajanus császár 106-ban a Római Birodalomhoz csatolta a királyságot és a kialakított Arábiai Provinciába olvasztotta Petra városával együtt.
Miután a rómaiak átvették a kereskedelmi utak ellenőrzését, már visszafordíthatatlan volt Petra hanyatlása. A város pusztulásának legvalószínűbb oka egy i.u. 555-ben bekövetkezett földrengés lehetett. A 7. században az iszlám hódításkor Petrában már kevesen éltek. A keresztes lovagok még a 12. században építettek egy erődöt, aztán végképp a feledés homálya és a legendák sötétsége borult a városra.
A világ egyik legkülönlegesebb műemléke több száz éven keresztül volt elfeledett, (csak néhány a beduin pásztor tudott létezéséről) míg egy svájci felfedező, Jean Louis Burckhardt 1812-ben rábukkant a “Rózsavörös városra”.
A Petrát ma sem könnyebb megközelíteni, mint fénykorában. Egy több mint 1 kilométer hosszú, néhol 80-100 méteres meredek falakkal körülvett út vezet a városba, mely helyenként alig két méter széles, így a mai napig csak gyalogszerrel, lóval vagy teveháton érhető el.

Petra leglenyűgözőbb építménye a Kincsesház. A Fáraó kincstáraként ismert építmény remek állapotban maradt fent, kivéve az urnát, melyet a beduinok a Fáraó kincse után kutatva megrongáltak. A görög stílusú oszlopok, alkóvok és lábazatok igazi remekművek.

A kincstártól az út a Külső Szikbe vezet, amelyet több mint 40 sírkamra szegélyez, ezt együttesen a Homlokzatok utcájának nevezik. Innen tehetünk egy kitérőt a dombtetőn álló oltárhoz, vagy folytatjuk túránkat a közel 3000 férőhelyes Színház felé. Ezt a látványos építményt szintén a nabateusok vájták ki a hegyoldalból 2000 évvel ezelőtt.

A színházzal szemben egy másik lépcsősor vezet a sziklába vájt, szép sírhomlokzatokhoz. Ezek a Királyi sírokhoz tartoznak, melyek Petra legjobb faragványait mutatják be, ahol egyszerre keverednek az Asszír Birodalom, Babilónia és a Római Birodalom építészetének stílusjegyei.

A terület másik nevezetes látványossága az Al Habis azaz börtön kis dombja. Egy lépcsősor kanyarog fel egy ösvényre, amely az óramutató járásával ellentétes irányban vezet a domb körül ennek a tetején találjuk a keresztes lovagok romos erődjének helyét, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Petrára.

Petra egyik legkedveltebb műemléke az Al Deir néven ismert kolostor, melyhez egy sziklába vájt lépcsősoron vezet az út. A legjobb fényeket késő délután csodálhatjuk meg itt, amikor a nap kiemeli a homokkő színét. Az építmény i. e. 86 körül sírkamrának épült, de a bizánci időkben templomként használták, innen kapta nevét.

Steven Spielberg nagy sikerű Indiana Jones-filmjeinek harmadik része, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ikonikus jeleneteit is itt forgatták.

A beduinok szigorúan őrzött titka napjainkban népszerű turista attrakciónak számít, ahol a látogatók száma évente megközelíti az egymillió főt. Petra környezettudatos meglátogatására elég néhány apróságra odafigyelni annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük szépségét.
Az ősi nabatai civilizáció Petra makulátlan homlokzatát hatalmas homokkövekből faragták, melynek előnye és hátránya is, hogy könnyű megformálni. Az eső káros hatását már a nabateusok is felismerték, akik vízelvezető hálózatokat és ciszternákat építettek ki. A könnyen erodálódó környezetet segíthetünk megvédeni azzal, hogy ha látogatásunkhoz könnyebb talpú cipőt választunk és nem használunk hegyes túrabotokat a gyalogtúrához, valamint csak a kijelölt ösvényeken haladunk.
Steven Spielberg nagy sikerű Indiana Jones-filmjeinek harmadik része, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ikonikus jeleneteit is itt forgatták.

A sziklából faragott komplexumot számos talány és titok övezi, de abban senki nem kételkedik, hogy joggal áll az UNESCO védelme alatt, és a világ 7 új csodája közé is megérdemelten került.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
fidelio.hu/…/a-vilag-het-csodaja-egykor-es-ma
OTP travel
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *