A VILÁG LEGIDŐSEBB FÁJA

A VILÁG LEGIDŐSEBB FÁJA

A Földön ma ismert legidősebb növény, a kelet-kaliforniai a Sierra Nevadával párhuzamosan futó Fehér Hegységben élő szálkásfenyő. A fa, egy szálkásfenyő liget egyik példánya, beceneve Matuzsálem-fa. Életkorát egy, az erdészetben használatos kormeghatározó eszközzel, a növekménymérővel határozzák meg, ez alapján a növény 2013-ban 4845 éves volt. A környéken élt egy, a Matuzsálemnél is öregebb, ugyanebbe a fajba tartozó fa, a Prométheusz amit sajnos 1964-ben kivágtak. A fa védelmében a Matuzsálem pontos helyét a U.S. Forest Service (erdészeti szolgálat) titokban tartja.

Simatűjű szálkásfenyő…

Az USA délnyugati hegyvidéki részén 2700 méteres magasságban élő őshonos simatűjű szálkásfenyő megfelelő körülmények között igen hosszú életű fafaj. Rendkívül lassú növekedésének az oka részben az alacsony átlaghőmérséklet a száraz talaj és az erős szél. A fafaj átlagmagassága 5-15 méterig terjed, törzsének átmérője 2.5-3.6 méter.
A fa kérge vékony, világos sárgás-narancssárga a törzs alsó részén pikkelyesedik. Másik különlegessége a növényfajnak, hogy ennek a tűlevelei a világon a legtovább, akár 45 évig, megmaradó levelek.
A fa az idő előrehaladtával, ahogy korosodik, fokozatosan elhal míg végül csak a szíve, a fa törzse marad életben, mely gyakorta már csak néhány még ép szövetréteg köti össze a gyökeret az ágakkal. Az idősebb fáknak- főleg a magasabb hegyvidéki régiókban élőknek – bizarr, viharvert kinézetük van.
Tobozai 5-10 centiméter hosszúak, 3-4 centiméter szélesek, oválisan hengeresek. Színük kezdetben zöld vagy lilás, majd amikor megérnek narancssárgák lesznek. A fenyő magjai 5 milliméter hosszúak, rajtuk 12-22 milliméteres szárnyakkal. Ezek általában szél segítségével jutnak el a csírázási helyükre, de az amerikai fenyőszajkó is besegít amikor magával viszi magokat.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
nps.gov
nationalgeographic.com
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *