SOKÁIG AKARSZ ÉLNI? LEGYÉL OLYAN MINT A LAJHÁR

SOKÁIG AKARSZ ÉLNI? LEGYÉL OLYAN MINT A LAJHÁR…?

Ugye Drága Olvasó, számtalanszor mondjuk egy embertársunkra, netán kamaszodó csemeténkre,…hogy „olyan lassú mint egy lajhár. Pedig bizonyára nyomós oka van, hogy nem gyorsít fel, valószínűleg nemszeretem dolgot kívánnak tőle.
Régen az őslajhárok között volt elefánt méretű is, amely értelemszerűen nem az ágak között élt, hanem a földön ülve tépegette a lenyúló faágakról a leveleket. A Megatherium lassú mozgása miatt könnyű préda volt, körülbelül 8000 évvel ezelőtti kipusztulásához hozzájárultak az amerikai kontinensre betelepülő első emberek, a paleoindiánok. Mára a hajdani 20-22 lajhárnemzetségből csak egy alrend (benne két rendszertani család) maradt.
Nos a lajhár is túlélési technikaként választotta azt a sebességet amivel mozog. Mégpedig az étrendje, emésztése miatt.
Az állatvilágban a sebesség létfontosságú: minél gyorsabb egy állat, annál sikeresebb, akár vadászatban, akár a vadász előli menekülésben. A leggyorsabb szárazföldi emlős, a gepárd óránként legalább 90 kilométeres gyorsasággal képes száguldani, ezzel szemben a lajhár talajon kúszva egy óra alatt körülbelül 120 métert tesz meg igaz, a faágak között gyorsabb, ott már akár 2 kilométert is mászik ugyanennyi idő alatt. Az átlag 12 évig élő gepárddal ellentétben viszont a lajhár 25-35 évig él (Figyeltél? Ez a kulcsmondat!).
A lajhár szinte minden szempontból lassú, de ezzel a tempóval célja is van: az energia-megtakarítás. A levelek, ágacskák és bimbók kevés proteint vagy energiát adnak, ezért kevés enzimmel rendelkeznek ahhoz, hogy lebontsák a levelekben levő cellulózt. A lajhárok emésztése nagyon lassú – körülbelül négy hét alatt megy át az eledel a rendszerükön.
Lassú anyagcseréjüknek köszönhetően a lajhároknak alacsony, viszont ingatag a testhőmérsékletük. Könnyű őket kiszúrni kora reggel, mivel olyan nyílt terepeket keresnek, ahol magukba szívhatják a nap melegét. A nap látja el őket azzal az energiával és hővel, amely segít megemelni a testhőmérsékletet, valamint erősíti az erjedési folyamatot. A lajhároknak rendkívül szokatlan szőrzetük van – felszívja a vizet, amely szintén nyomós ok a kora reggeli napozásra. Az esős időszakokban, különösen amikor borús az idő, a lajhárok el is pusztulhatnak az alacsony testhőmérséklet miatt.
A háromujjú lajhár egyszer egy héten lemászik a fáról üríteni. Egy kisebb lyukat ás a farkával, s miután elvégezte heti dolgát, befedi levelekkel. A lajhár ilyenkor testsúlyának egyharmadától meg is szabadul. A földreszállás veszélyes vállalkozás. Rendkívüli lassúsága és ürülékének gondos lefedése egyaránt jelenlétének palástolásában segít.
Vastag borzos bundájuk a testhőmérséklet szigetelésére szolgál. A szőrszálak igen szokatlanok, mivel repedések (háromujjú lajhár) vagy barázdák (kétujjú lajhár) találhatók rajtuk, melyek ideális környezetet biztosítanak bizonyos zöld algáknak. Ez az alga teljesen benövi a szőrzetet így adván egy zöldes árnyalatot a bundának. Valószínűleg ez is álcásra szolgál. Adott az, hogy minden egyes szőrszál vizet szív fel és s mindezt a kiindulópontba vezeti el. Úgy tudják, hogy az alga képes táplálékot átadni a lajhárnak a bőrön keresztül. A bunda szintén otthont biztosít a lajhárlepkének, valamint más bogaraknak. Minden egyes kifejlett lajhár gazdája lehet akár 100 lepkének és 1000 bogárnak is. A bogarak és lepkék teljes életciklusa a lajhárhoz kötődik, mindegyikük lajhár ürülékben tölti lárva állapotát és kifejlett korában algákkal táplálkozik. Hogy mi a lajhár haszna mindebből az még számunkra ismeretlen.
Drága Olvasó, remélem szimpatikussá vált ez a kedves, örökké mosolygós állatka (nem nagytermetű, max. 6-7 kg mindössze) de azért gondold meg, követed-e a tempóját. Annyira lassú, hogy egy alkalommal egy állatkertben a gondozók aggodalommal figyelték, hogy kedvenc lajhárjuk hosszabb ideje nem mozdul. Mikor hívták az állatorvost, kiderült, bizony napok óta halott.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
háziállat.hu- egzotikus állatok
origo –tudomány
wikipédia commons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *