DINOSZAURUSZOK “TÁNCPARKETTJE”

DINOSZAURUSZOK “TÁNCPARKETTJE”

Több helyen fedeztek fel a Földön dinoszaurusz lábnyomokat, de a bolíviai Sacure városhoz közel található Cal Orcko, a dinoszauruszok táncparkettjeként emlegetett lelőhely a legkülönlegesebb.
Cal Orcko egy nagyjából másfél kilométer széles és 90 méter magas mészkőfal ahol 462 nyomvonalon mintegy ötezer darab dinoszaurusz lábnyomot őrzött meg.
A lábnyomok 65-68 millió évvel ezelőtt, a Kréta időszakban keletkeztek majd a későbbi lemeztektonikai mozgások következtében vált szinte függőlegessé a terület.
A dínó nyomokat rejtő mészkő falat 1994-ben fedezték fel egy cementgyár közelében.
A kutatók vizsgálatai szerint itt található a legtöbb eddig felfedezett dinoszaurusz láblenyomat.
65 millió évvel ezelőtt itt egy hatalmas tó vize hullámzott a partján buja növényzettel, ez vonzotta a növényevőket azok pedig a ragadozókat. A lábnyomaik olyan jól konzerválódtak, hogy hat különböző fajt be is tudtak azonosítani. A leghosszabb, 347 méteres nyomvonalat egy bébi Tyrannosaurus rex (akit Johnny Walker-nek neveztek el) hagyta maga után amikor végigsétált a területen.Ez a leghosszabb fennmaradt nyomsáv amit eddig felfedeztek.
Rajta kívül még két titanoszaurusz is megfordult a “táncparketten”. Ezek a hatalmas őshüllők 9-12 méter hosszúak voltak és körülbelül 13 tonnát nyomtak.
A környéken nyolc másik, jóval kisebb mészkő falat is találtak, amiken szintén dinoszaurusz lábnyomok láthatók, de a szakértők szerint a Cal Orcko messze a legjelentősebb mert a kutatók úgy vélik, hogy a felszín alatt még számos lábnyom rejtőzik.
Sajnos az erózió nem kíméli a páratlan leleteket. 2010-ben a heves esőzések miatt meglazult fal mintegy 80 méter széles szakasza omlott le és ezzel több nyomsáv elpusztult.
A felfedezése óta a világ minden tájáról jönnek ide paleontológusok, hogy tanulmányozzák a lelőhelyet.
A Cal Orcko jelenleg UNESCO világörökségi státusz várományosa.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
unesco.org
hun.worldtourismgroup.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *