KARÁCSONYI SZOKÁSOK A NAGYVILÁGBAN

KARÁCSONYI SZOKÁSOK A NAGYVILÁGBAN
A karácsonyt világszerte ünneplik és nem csak a keresztény kultúrkörben.
Az egyes nemzetek ünnepi hagyományai lényegesen eltérnek egymástól. Vannak meglepő vagy számunkra furcsa szokások. Most teszünk egy karácsonyi kirándulást teszünk a világ körül…
Kezdjük az utazást a Föld túloldalán, Ausztráliában
A déli féltekén a nyári szünetre esik a karácsony. Az ajándékokat a Mikulás hozza azonban a nagy forróságban Santa rénszarvasok helyett kengurofogattal érkezik. December 25-én legtöbben kivonulnak a tengerpartra és barbecue partit rendeznek, sokan a forró éjszakát is ott töltik. Az ajándékozás is a tengerparton történik.
Továbbá ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht-versenye Sydney és Hobart (Tasmánia) partjai között.
Fenyőfa helyett az otthonokban egy őshonos növényt a “Christmas Bush-t” díszítik fel.
Ugorjunk át Japánba..
Karácsonykor a japánok családostul felkerekednek és egy közös falatozásra felkeresnek egy amerikai KFC éttermet. Ilyenkor kerülnek elő a hatalmas „Christmas csirke vödrök”.
India…
India lakosságának csupán 3%-a keresztény a karácsony mégis hivatalos nemzeti ünnep.
December 24-én kezdődik az ünnepi időszak, és egészen újévig eltart. Fenyőfa híján banán vagy mangófát díszítenek fel. Karácsonyi rendezvényeket a nagyvárosokban tartanak. Minden évben december 25-én sokan gyűlnek össze Új-Delhiben a Szent Szív székesegyháznál gyertyát gyujtani.
Teszünk egy kitérőt a fagyos északra…
Grönland
Mivel a fagyos északon semmilyen fa nem él meg, a karácsonyfának valót Dániából importálják.
Az évnek ebben a szakaszában a fél évig tartó éjszaka van, a hangulatot a gyönyörű Auora Borealis vagyis az északi fény fokozza. Az eszkimók karácsonyi menüje nem túl változatos. A nyers karibuhúst, nyers fókahúst, és zsíros bálnabőrt fogyasztanak. De van egy kedvenc karácsonyi fogás, a kivak, amitől legtöbb európai embernek felfordul a gyomra. Erjesztett alkát (búvármadarat) tesznek csőröstől, tollastul egy kibelezett fókába, majd pedig az egészet 6 hónapra elássák. Közvetlenül karácsony előtt a kikaparják a jól összerohadt csemegét, majd nagy élvezettel elfogyasztják. Egészségükre!
Grönland kapcsán már szóba került Dánia
A dán családok rizspudinggal és zabkásával kenyerezik le a huncut elfeket, hogy a gyerekeknek kikészített ajándékoknak ne kelljen lába…
Izlandon Mikulás helyett 13 Jólasveinar hozza az ajándékokat, a gyerekek őket várják.
Egy ijesztő legendával próbálják a gyerekeket rávenni, hogy jól viselkedjenek. Arrafelé az a szokás, hogy a kicsiknek még az ünnep előtt be kell fejezniük a teendőiket, mint például a rendrakást, vagy a házi feladat megírását. Ha ez sikerül, valamilyen ruhát kapnak ajándékba. Aki nem kapott ruhát, az pórul jár, mert jön Jólakötturin, a Karácsonymacska és megeszi – először a rosszcsont gyerek vacsoráját, aztán pedig a gyereket is.
A finnek karácsonykor felkeresik az elhunytakat is és a családi síremlékeknél megemlékezéseket tartanak.
A svédek legfontosabb decemberi ünnepe a 13-i Luca-nap. A régi Julian naptár szerint ez volt a legrövidebb nap az évben, így ezt az északi országokban megszokott hagyományok szerint nagy ünnepséggel köszöntik (csakúgy, mint nyáron pl. a Szt. Iván éjt.) Luca jótetteit tovább folytatva gyerekekhez és öregekhez látogatnak el ezen a napon, és mézes süteményt visznek ajándékba. Karácsony napját is ünneplik, általában egy ebédbüfét rendeznek be, finom hideg halakkal. Italuk a glögg, vagyis édes forralt, fűszeres bor.
A norvég családok seprűket tesznek az ajtóba, hogy ezzel állítsák meg a Szenteste pajkoskodó boszorkányokat.
A francia gyerekek a kandalló párkányára helyezik a cipőiket. Itt tölti meg ajándékokkal Pere Noel.
Ausztriában fiatal férfiak krampusznak öltözve járják az utcákat és ijesztgetik a szépreményű ifjoncokat.
Csehországban a fiatal lányok december 4.-én cseresznyefaágat helyeznek a vázákba, ha karácsonyig kivirágzik, a következő évben számíthatnak rá, hogy megkérik a kezüket..
Az ukrán családok pókhálót rejtenek el a karácsonyfán. Aki megtalálja, azé a jó szerencse. A hagyomány szerint ugyanis egy szegény asszonynak nem volt pénze díszekre, ám egy apró pók reggelre ezüstös hálóval befonta a fát és ragyogóvá varázsolta a szegényes karácsonyfát.
Egy kis Dél-Európa…
Görögországban január 6-ig tart a karácsonyi szezon. A gyerekek új év napján kapnak ajándékot. Karácsonykor gránátalmát akasztanak az ajtajuk fölé, amely az új évre megszárad, ekkor megtörik. Díszítenek karácsonyfát, de egy nagyon régi hagyomány szerint a halászhajókat is fénybe öltöztetik karácsony idején. Január 6-án a bátrak a jéghideg vízben mártóznak, és igyekeznek a hagyományok szerint vízbe vetett keresztet megtalálni.
Megint ugrunk egy nagyot az Újvilágba…
USA
A népek olvasztótégelyére jellemzően rengeteg eredetű ünnepi szokást tartanak.
Karácsonyfát fonalra felfűzött pattogatott kukoricával díszítik. Az ünnepi italuk az egg nog, amit már az 1700-as évek óta készítik, tejből és tojásból,használnak hozzá alkoholos italt, ez lehet sherry, rum vagy bourbon whisky. Az egg nog-ot tulajdonképpen tojáslikőrként ismerjük, de sok helyen szívesen főzik, hasonlóan, mint pl. mi idehaza a madártejet.
Utazzunk délre…
Kolumbiában a karácsony már december 7-én kezdődik, ekkor ünneplik a gyertyácskák napját. Ezen a napon a családok kimennek az utcára, és gyertyákat gyújtanak a ház előtt. A gyertyagyújtás után karácsonyi zenéket hallgatnak. A következő fontos nap decemberben az Ajándékozás Estéje. Kilenc nappal december 24. előtt az egész család összegyűlik, imádkoznak, és Krisztus születéséről szóló dalokat énekelnek. A legfontosabb nap a december 24-e, ez a karácsony utolsó napja, amikor éjfélkor megérkezik Isten fia. A legtöbb helyen a tradíció szerint Ő teszi az ajándékokat a fa alá.
Maradunk még Dél-Amerikában…
A karácsony Mexikóban a legnagyobb vallásos ünnepnek számít, és mindig családi körben ünneplik. “Bár érezhető az amerikai hatás, azonban a legfontosabb tradíció még mindig a karácsony előtti Posadas. Ezek a december 24. előtti ünnepek Mária és József betlehemi életét mutatják be addig az időszakig, amíg a kis Jézus megszületett. Ilyenkor gyertyát gyújtanak és egy karácsonyi dalt énekelnek, és beengedik az otthonukba a vendégeket, akik Máriát és Józsefet szimbolizálják.
Ezt követően kezdetét veszi a színpompás mulatság, amelynek jellemzője a feltűnő karácsonyi díszítés, mint például a lámpácskák és az élénk színű csillagok. Az ünneplés maga december 24-re esik, ekkor ünneplik Krisztus születését, este 11-től énekelnek és imádkoznak és csak ezt követően kerül sor az ajándékozásra.
Venezuela
Venezuelában is nagy hagyománya van a karácsonyi templomba járásnak – az a mód viszont, ahogy az emberek eljutnak az istentiszteletre, egészen rendhagyó. A fővárosban, Caracasban szinte mindenki görkorcsolyával siklik a templomba. A szokás miatt a város számos útját már reggel 8 óra előtt lezárják a forgalom elől, hogy mindenki szabadon korizhasson az utakon. A gyerekek még előző este egy madzagot kötnek nagylábujjukra, a madzag másik végét pedig kilógatják az ablakon, hogy az ablakuk alatt a templomba siető korisok barátságosan meghúzogathassák azt. Van, ahol karácsonykor kinyitják az emberek a bejárati ajtókat, és kávéval, forró csokival és édességgel várják az arra görkorcsolyázókat. Venezuelában a karácsonyi ünnepség már december 16-án elkezdődik, és 24-ig minden nap reggeli misét tartanak a templomok – ezeknek a neve Misas de Aguinaldo. Ezeken a reggeleken a venezuelaiak tűzijátékot gyújtanak, csengőt csengetnek és hangosan énekelnek, hogy mindenki időben felkeljen és a templomba érjen.
Brazília
A brazil karácsonyi szokások portugál eredetűek az ország gyarmati múltja miatt. A legnépszerűbb eleme a betlehemi jelenet (Presépio) felállítása templomokban és az otthonaikban. Karácsony napján éjféli misére mennek, amelyet általában egy tűzijáték is követ. Mivel nyár van arrafelé, a tengerparton is szívesen időznek karácsonykor.
Képzeletben elrepülünk Hawaiira…
Az amerikaiak kedvenc üdülőhelyén a karácsony főidénynek számít. Ilyenkor a hőmérséklet napközben 30 fok körül alakul, és éjszaka sem megy 20 fok alá. Csak a zord telekhez szokott európaiaknak újdonság a homokos tengerparti strandon díszelgő karácsonyfa. A karácsonyi színekbe öltözött hawaii táncosokról már nem is szólva, akik a hagyományos helyi fesztiválon, a Makahikin ropják a helyi táncot.
Afrika sem maradhat ki…
Etiópia
Az Etióp Ortodox Egyház a Juliánus-naptárat használja, így január 7-én ünneplik a karácsonyt, amit ők Gannának hívnak. Karácsonykor hajnalban hófehérbe öltöznek a hívek, és ellátogatnak a templomba, ahol mindenki egy gyertyával a kezében háromszor körbe sétál az épület körül. Ganna idején a fiúk és a férfiak egy hokihoz hasonló játékot játszanak, falabdával és hajlított ütővel.
Január 19-én az etiópok három napos ünnepet tartanak, Krisztus megkeresztelésére emlékeznek. Timkat idején a gyerekek az egyes templomok ifjúsági közösségeinek koronájával és ruhájában mennek templomba. A felnőttek a tradicionális, hófehér shammát viselik.
Madagaszkár
Az Afrika délkeleti partjánál található hat Magyarország méretű szigeten, hőségben ünneplik a karácsonyt. Szenteste az emberek éjféli misére mennek vagy otthon ünnepelnek. A templomok már hajnali 5 órától kitárják kapuikat. A karácsonyfa állítási szokásokról viszont keveset tudni. Alighanem csak képeken láttak eddig fenyőfát. A családok, ahogy nálunk is, szeretnek közösen étkezni e jeles napon. Az ünnepi menü csirke vagy sertés rizzsel, amit egy speciális karácsonyi torta koronáz meg. A vacsorához ilyenkor a szokás szerint a helybéliek a legszebb (legújabb) ruháikat veszik fel. Akinek futja rá, még sört is iszik!
Boldog karácsonyt!

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
mindmegette.hu
fidelio.hu
cartourmagazin.hu
otptravel.hu
mokastanitas.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *