EGY IGAZI CSEMEGE: A VÖRÖS BANÁN

EGY IGAZI CSEMEGE: A VÖRÖS BANÁN
Világszerte a banán talán az egyik legnépszerűbb gyümölcs.Hazánkban elsősorban a sárga színű Cavendish-banánnal találkozhatunk, amit William Cavendish brit felfedezőről, Devonshire hercegéről neveztek el.
Több mint 1000 féle banán terem a földön melyek közül lényegében csak kettő fogyasztható, az egyik a Musa acuminata, a másik pedig a Musa balbisiana, ezeket termesztik, azonban a vadon nővő banábok nem igazán ehetők, mert tele vannak maggal és az ízük sem túl csábító.
Kedves Olvasó, hallottál már a vörös színű banánról? Nem, az nem egy túlárazott sárga banán, ami már elindult a romlás útján! Ugyanis van egy banánfajta, ami sokkal finomabb és egészségesebb, mint a Cavendish-banán: ez az a bizonyos vörös banán.
Ennek a termése valamivel kisebb, héja sötétpiros, éretten lilába hajló, húsa fehér, megérve rózsaszínes. Állaga inkább krémes, puhább és édesebb mint a sárga testvére. Rajongói szerint az íze olyan mintha eperrel keverték volna.
A vörös banán legnagyobb előnye azonban, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, mégsem hizlal. Tizenegyféle ásványi anyag, hatféle vitamin, rengeteg rost és háromféle cukor, szacharóz, fruktóz és glükóz természetes forrása. Ezért óriási energia löketet ad az elfogyasztása.
Több béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, mint a sárga banán, vörös színét pedig az antioxidáns tartalmának köszönheti, ami segít a rákbetegség megelőzésében.
Bár alapvetően a sárga banán is tartalmaz hasonló tápanyagokat, viszont a vörös színűben ezek kimagasló mennyiségben vannak jelen. A dietetikusok szerint a vörös banán jót tesz az arcbőrnek, javítja a veseműködést, fogyókúra esetén is ideális.
Ugyan konkrét kutatási eredményt nem találtam, de több forrás is említi, hogy segít leszokni a dohányzásról.
Fogyasztható nyersen, desszertként, gyümölcssalátában, de lehet rántani és sütni is. A legtöbb szárított (chips) banánt is ebből a fajtából készítik.
Nagyon fontos tudnivaló, hogy csak a kellően érett gyümölcs ízletes. Ha még éretlen vörös banánt sikerült vennünk akkor tegyük egy zacskóba pár szem almával és egy-két napig tartsuk langyos helyen. Az alma eközben etilén gázt termel, ugyanazt amivel a nagyüzemek is érlelik a banánt leszedés után.
A vörös banán Dél-Amerikából származik, de termesztik Kelet-Afrikában, Ázsiában, és az Egyesült Arab Emírségekben. Gyakorlatilag mindenhol kapható, de az ára három-négyszerese a sárga banánénak. Magyarországon szintén hozzá lehet jutni, azonban nem olcsó, így nem olyan elterjedt, inkább egzotikus ínyencségnek számít.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
blogdoeduambiental.blogspot.com
healthline.com
tasteofhome.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *