Szigligeti alkotóház

Szigligeti alkotóház

Az egykori főúri kúria immár több mint hatvan éve szolgál a magyar kortárs irodalom otthonául. A szigligeti Esterházy-kastély 1952-ben, Bölöni György Kossuth-díjas író, az akkori Irodalmi Alap elnökének közben­járására vált irodalmi alkotóházzá” – meséli Takács Erzsébet. A rendszerváltásig a Népköztársaság Művészeti Alapja kezelte a kastélyt, majd a MANK tulajdonába került.

Az alkotóházban a múlt század közepe óta a magyar irodalmi élet szinte valamennyi kiválósága megfordult. A szigligeti Várhegy lábánál fekvő kastély kedvelt alkotó- és pihenőhelye volt többek között Örkény Istvánnak, Nagy Lászlónak, Nemes Nagy Ágnesnek, Kassák Lajosnak, Zelk Zoltánnak, Somlyó Györgynek és Palotai Borisnak” – sorolja. „Megfordult itt Göncz Árpád, Szabó Magda, Kolozsvári Grandpierre Emil, Fekete István és Lázár Ervin is, továbbá Weöres Sándor, Vas István, Füst Milán és Pilinszky János is töltött hosszabb-rövidebb időt az alkotóház falai között.

Szigligeten számos regény és vers született. Itt készült a Nobel-díjas Kertész Imre könyveinek nagy része, Csurka István is itt írta több művét, és Spiró György is nagyon sok időt töltött az alkotóházban. „Tanúi voltunk annak is, ahogy Vas István megírja a Mért vijjog a saskeselyű című kötetének több fejezetét. Egyik este behívott minket a 15-ös szobába, leültünk Nemes Nagy Ágnessel az élen az íróasz­tala köré, és meghallgattuk a legújabb fejezetet. Elmondhatatlan élmény volt, hiszen éppen aznap fejezte be” – emlékezett vissza néhány éve az azóta elhunyt Szőnyi Ferenc író, költő, műfordító, egykori nagykövet, aki 40 éven keresztül alkotott Szigligeten.

Az alkotóház kezdetben kizárólag írókat fogadott, 1968 óta viszont más művészeti ágak képviselői előtt is nyitva állnak a kapuk: festő-, szobrász-, ipar-és fotóművészek, valamint zeneszerzők is látogatják az alkotóházat A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején gyakran dolgozott itt például Mauer Dóra férjével, az ugyancsak képzőművész Gáyor Tiborral. Itt festett Brodszky Sándor, Ligeti Antal és Farkas István, de Makk Károly filmrendező és Fábri Péter fotóművész, filmrendező is sok időt töltött itt.

forrás.: net

szer.:Cseke Ibolya CsIbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *