Mofetták

Mofetták

A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból („bűzös kipárolgás”) származik. A természetben előforduló mofettákat évszázadok óta ismerik és használják. A száraz mofetták gázt , a nedves mofetták szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak. Ma egyrészt széndioxidos-szárazfürdőként gyógyszállók kínálják, újabban wellness-szolgáltatások keretében speciális készülékekkel utánozzák is a hatását.

A mofetta, a széndioxid szárazfürdő kétezer éves múltra tekint vissza, már az ókori rómaiak is ismerték gyógyító hatását, Paracelsus égési sebeket, fekélyeket gyógyított a radonos, kénes gázzal, de az erdélyi népi gyógyászat is már 600 éve használja Erdélyben számos mofetta létezik és használatuknak komoly hagyománya van.

A széndioxiddal telt mofetták köré gyakran építettek gyógyházakat, vagy egyszerű ülőkéket, hiszen a mofetták mélyedésében lévő széndioxid nehezebb mint a levegő, ezért leülepszik és ebben kényelmesen, ülve lehet gyógyulni. A legerősebb (99% széndioxid tartalmú) gázömlések a Hargita hegyvonulatban találhatók, 1250 méter tengerszint feletti magasságban.

A jelenlegi Magyarország területén a Mátraderecskén található természetes mofetta a legismertebb.

A földből feltörő gázt úgy kezelték akár egy feszített víztükrű medencét, melynek szintjét a gyertya lángjának elalvása jelezte.

S, hogy miben rejlik a mofetta nagyszerűsége?

A radon nemesgáznak köszönhetően, amely a bőrön keresztül jut a szervezetbe, erős értágító hatású. A kitágult erek segítik a sejt anyagcserét, erősítik az immunrendszert. Jótékony hatású a verőér-, szív- és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, reumatikus betegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőség, impotencia és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében is.

Kiválóan alkalmas a végtagok, a verőér, visszér és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésére. De helyreállító érműtét, katéteres értágítás után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is legtöbbször igen kedvező hatású. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni állapot esetén is jelentős javulás érhető el.

szerk.: Cseke Ibolya CsIbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *