Megyeri csárda

Megyeri csárda

Újpest máig álló – és üzemelő – legrégebbi épülete a háromszáz éves Megyeri Csárda. A környék a római limes egyik láncszeme volt az ókorban, a csárda helyén ekkor castrum, őrtorony állt.

Az étterem cégérén ez szerepel, „Alapítva: 1695”. Ez azt jelenti, hogy nem csak Újpest, de talán az ország legrégebbi csárdája lehet.

A Külső Váci úton lévő éttermet praktikus okokból (a Duna közelsége, fontos útvonal haladt előtte) építették arra a helyre a 17. század végén. Korábban, írásos emlékek szerint, a megyeri terület a váci káptalan birtoka volt, majd a

törökvész után 1695-től Újfalusi János földbirtokos tulajdonába került, ekkor épült a csárda. A 19. századtól már Károlyi gróf hitbizományi birtoka lesz Újmegyer település. A mai csárda főépületéhez a 18-19. században istálló és beszálló fogadó tartozott. A Dunai oldalon ma is látható a szárnyépület ajtó- és ablakíveinek maradványai. A Pestre igyekvő felső-magyarországi parasztok a csárda északi kapuján érkeztek, majd itt megpihenve a déli vagy a pesti kapun keresztül folytatták útjukat. A betyárvilágról szóló színes hagyomány az tartja, hogy a vásárból hazatartó paraszt sokszor nemcsak pénzét és csinos feleségét, de olykor még az életét is a becsali csárdában hagyta. Az eltelt évszázadokban sok híresség kereste fel az éttermet. 1918-ban Károlyi gróf a csárdát más ingatlanokkal együtt az Egyesült Izzónak eladta. Azóta már több tulajdonváltás is történt.

A csárda külsőleg nem sokat változott, az étterem a mai napig is őrzi a hagyományokat, a régi ízeket, s ez, továbbá a romantikus környezet, vonzza a vendégeket.

szerk.: Cseke Ibolya CsIbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *