SZENT-ISTVÁN KIRÁLY KÁPOLNA

SZENT-ISTVÁN KIRÁLY KÁPOLNA
~Badacsonytomaj~

Új kápolna magasodik a Badacsony-hegyen. Nem szokványos látványt nyújt de nem szokványos a táj sem.
A hely, ahová a templomocska épült, felső kolónia néven vált ismertté a múlt század első felében. Bányászlakások hajdani színhelye ez. Akik itt éltek és dolgoztak, korántsem nyaralni jártak ide. A bazaltbánya már rég nem működik, a hegy is kezdi visszanyerni eredeti szépségét. A kápolna egy új korszak kezdetét jelzi, miközben bazaltkövei a múltról is mesélnek.

A lebontott, romos bányászházak köveiből, a badacsonytomaji önkormányzat, a lakosok, és civil szervezetek támogatásával épült fel a hegyen 2014 augusztus 20-án átadott kápolna. A kezdeményezés egy azóta elhunyt festőművésztől, származik, aki az oltárkép adományozója.

A kápolna építését Udvardi Erzsébet (†2013), a Badacsonytomajon élő Kossuth-díjas festőművész kezdeményezte. Megvalósítását a badacsonytomaji Szent Imre Plébánia, Badacsonytomaj Polgármesteri Hivatala és a helyi lakosság, illetve valami módon a településhez kötődő személyek és civil szervezetek támogatták.

Szakrális kisugárzása van a területnek, mely talán a fölötte magasodó Badacsonynak (Nagyboldogasszony Hegye), a Klastrom-kútnak nevezett bővízű forrásnak, a XIII. sz. közepén épült pálos kolostor romjának, melyet időközben a kőomlás maga alá temetett, és a 2008-ban megvalósult II. János Pál pápa emlékhelynek együttesen köszönhető.

A tájolást két szempont befolyásolta alapvetően. Egyrészt a Balaton felé gyönyörű kilátással nyíló plató terepadottságai, másrészt az a tény, hogy az Udvardi Erzsébet festőművész által felajánlott nagyméretű oltárkép megfelelő érvényesülését csak egy meghatározott megvilágítási irány és intenzitás tudja biztosítani. Fentiekből következően a kápolna északra tájolt, azaz az északi bejárati üvegfal biztosítja az oltárkép megfelelő világítását.

Az egyhajós kápolnatér fölé láncgörbére szerkesztett, durvára vakolt és meszelt téglaboltozat borul. A 4 cm vastag nagyméretű (70×150-200 cm) bazalttáblákkal burkolt padozatból emelkedik ki az oltár szerepét betöltő monolit bazalttömb (60x100x120 cm).

A nagyméretű (170×240 cm), mandorla-szerű oltárképet – mely István királyt ábrázolja, amint felajánlja Szűz Máriának a Szent Koronát – egy rusztikus tölgyfa szekrény tartja. A szekrény apszis felőli frontját üvegajtók zárják, mely mögött jól látható az ott tárolt papi ruha, és az egyedi tervezésű stóla, a kehelytakaró, valamint az oltárterítők. A kápolna minimális bútorzatát a tölgyfából készült két hosszanti pad, egy papi szék és két ministráns szék képezi, melyek formavilága és szerkesztésmódja a parasztbútorok egyszerűségét idézi. A falba süllyesztett szenteltvíz tartó fehér vraca (boégár mészkő) tömbből készült.

A kápolna belső terét a keleti homlokzaton kialakított három résszerű ablakon bejövő természetes fény deríti. Az északi homlokzaton lévő nagyméretű bejárati üvegfal (1 m x 4 m) a belső téren túlmenően az oltárkép optimális megvilágítását hivatott biztosítani. Mesterséges fényt az üvegfal ajtó feletti osztóbordájába speciálisan kialakított LED-es lámpatest szolgáltat, jól biztosítva ezzel a festmény aranyozott felületeinek ragyogását. A szentély boltozatában kialakított nyílás arra szolgál, hogy Szent István Pannonhalmi Apátság Alapítólevelén található monogramjának a padozatba mart másolatára éles, célzott fényt bocsásson minden év augusztus 20-án (István napon), amikor a Nap a legmagasabban jár, azaz a csillagászati dél idején.

A tervezői szándék az volt, hogy a kis hegyi kápolna úgy hasson, mintha örökké ezen a helyen állt volna,
csalogassa és fogadja be az arra járó embereket, hogy belső terében elcsendesedhessenek.

A Szent István Király Kápolnát 2014. augusztus 23-án Dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, Budapest-esztergomi érsek megszentelte. Úgy tűnik, az azóta eltelt rövid idő tanulsága szerint, a helyi lakosok és az arra járók megkedvelték és befogadták a kis hegyi kápolnát.

írta és szerkesztette: Simon Zoltán

Forrás :
*epiteszforum.hu/szent-istvan-kiraly-kapolna-badacson…
*badacsony.com/…/la…/szent-istvan-kiraly-kapolna

fotók: Simon Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *