BELOIANNISZ A GÖRÖG FALU

BELOIANNISZ A GÖRÖG FALU

A fejér megyei település, Beloiannisz (Μπελογιάννης) egy igazi görög falu, görög származású lakókkal.
Az egykor szántóföldek által elfoglalt terület beépítését az 1950-es évek elején kezdték meg azért, hogy önálló települést hozzanak létre, így segítséget nyújtva annak a négyszáz családnak, akik a görög polgárháború elől menekültek Magyarországra.
Az egykor Görögfalvának nevezett település tervezését 1950. május 6-án kezdték meg. A település teljes felépüléséig, gyárépületekben, raktárakban kaptak ideiglenes szállást a görög családok, akik a polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat és Magyarországon találtak menedéket.
A főként önkéntes erővel felépített, 1850 lakosú település, 1952-ben vette fel mai nevét. A görög emigránsoknak a lakások és házak mellett többek között óvoda, iskola és könyvtár is épült. 1996-ban pedig felszentelték a falu ortodox templomát.

Miért kellett elmenekülniük a hazájukból?

Szomorú körülmények kényszerítettek akkor mintegy 65 ezer embert arra, hogy mindenüket hátrahagyva útnak induljanak. Az események elindítója az az 1940. október 28-ai olasz ultimátum volt, amelyet Mussolini intézett Metaxasz görög diktátor felé. A hellén tábornok olasz katonai megszállásra adott nemleges válasza bevonult a történelembe, és azóta is a nemzet ünnepeként tartják számon (október 28-a az OHI=NEM ünnepe).
Az olasz csapatok visszaszorításával az országban kezdetét vette a II. világháború. Németország hadüzenetére a Nemzeti Felszabadító Front (EAM), később pedig a Görög Népi Felszabadító Hadsereg (ELASZ) megalakulása volt a válasz. Egymás után szabadították fel a területeket, melyeket a németek után az angolok szálltak meg. Az ELASZ fegyverletétele után megtorlással és az ellenállók üldözésével kezdetét vette a polgárháború, mely megannyi görögöt késztetett hazája elhagyására. Egy olyan utazásra, mely végcélja mindannyiuk számára ismeretlen volt. A falu névadója Nikosz Beloianisz, az ellenállás vezér alakja volt, akit a széles körű nemzetközi tiltakozás ellenére, 1950 március 30-án kivégeztek, mindössze 36 éves volt.

A politikai helyzet rendeződése után több család visszatért az eredeti hazájába de a nagyon sokan itt maradtak Magyarországon. Azóta is igyekeznek ápolni hagyományaikat, többek között hagyományőrző zenekart és néptánc csoportot is működtetnek.
Beloiannisz nem üdülőfalu, ezért aki ide látogat, ne keressen kikladikus, kék-fehér épületeket! Beloiannisz főleg görög hagyományőrző eseményeiről híres település, ahol évente több ízben a helyi Pyrgos Egyesület szervezésében kerülnek megrendezésre a hangulatos görög műsorok és táncházak, a Görög-magyar Barátság napja, és a falu legjelentősebb ünnepsége, az augusztus 20-i Beloianniszi Falunap.
Falunap alkalmával az aktuális magyar és görög ünnepet egyben ülik meg a helyiek: a görög augusztus 15-i Boldogasszony ünnepét és a Magyar államalapítás ünnepét.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
*beloiannisz.2455.hu
*https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/egy-darabka-gorogorsz…/
*https://sarti-info.hu/…/beloiannisz-gorog-falu-magyarorszag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *