A VILÁG 7 ÚJ CSODÁJA

A VILÁG 7 ÚJ CSODÁJA

Az ókori világ hét csodájának tartott rendkívüli építmények közül már csak a gízai piramisok maradtak fenn, ezért a svájci Bernard Weber elindított egy “versenyt” 2000-ben, mely “New7Wonders” néven futott. A kezdeményezésben minden olyan építmény nevezhető volt, melyet emberi kéz által alkotott 2000 előtt. A projekt célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a világ maradandó értékeire. Végül 2005-re 177 csodát neveztek a szavazók a világ minden tájáról – többek között a magyar Parlament épületét is – melyekre közel 100 millió szavazat érkezett interneten és telefonon keresztül a hét évig tartó kampányban. A kampány eredményeként a lista 77 tagúra csökkent, ezután egy szakértő bizottság, melynek élén Federico Mayor, az UNESCO egykori vezetője áll – szakmai szempontok alapján – 77-ről 21-re csökkentette a „Világ hét új csodája” cím jelöltjeinek számát. Weber nem titkolt célja, hogy a kampánnyal pénzt gyűjtsenek az értékes építmények felújításához. Elsősorban a 2001. tavaszán, Afganisztánban a harcok során elpusztult bamiyani Buddha-szobor helyreállítására.

A listán rengeteg különleges látnivaló kapott helyet, többek között szerepelt a Stonehenge, az Eiffel-torony, a Kreml, a New York-i Szabadság-szobor, az Akropolisz és Neuschwanstein kastély, Aja Szofia székesegyház, Angkor romtemplomai , Húsvét-sziget szobrai, Sydney Operaház vagy Timbuktu vályogvárosa.

A szavazást követően 2007. 07. 07-én, a “hetek napján”, az ókori hét világcsoda mintájára megválasztották a világ hét új csodáját.

Nézzük meg mik kerültek ki végül győztesen, és ezáltal kerültek fel a A világ 7 új csodája közé….

CHICHÉN ITZÁ
~~~~~~~~~~~~~

Chichén Itzá romváros a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban található. “Chich’en Itza” szabad fordításban azt jelenti, hogy “az itzai kút kávájánál”.

A név arra utal, hogy a félszigeten élő népek folyó híján a hatalmas természetes víznyelő aknákból (úgynevezett cenotesekből) nyerték a friss vizet, Chichén Itza pedig három ilyen képződménynek köszönhette tulajdonképpen létét, a hatalmas földalatti barlangokban tárolt víz bőségesen elég volt mezőgazdasági célokra is.

Ezt a páratlan szépségű várost az 5. században maják építették, majd a 9. és 12. század között toltékok foglalták el és a maja-tolték birodalom fővárosává tették, emiatt a város mindkét nép kultúrájának és művészetének nyomait magán viseli.

A toltékok honosították meg például a tollas kígyóisten, Kukulkán tiszteletét, melyet tükröz az El Castillo, azaz Kastély nevű templompiramis is.

A Kukulkán-piramis belseje egy régebbi piramist rejt, aminek szerkezetére építették később a nagyobb piramist. A külső piramis körülbelül 55 méter mag magas, különlegessége, hogy oldalai pontosan a négy égtáj felé mutatnak, ráadásul egy-egy 91 fokból álló lépcsősor vezet fel a tetőn található szentélyhez, ahol egykor az ellenség szívét mutatták be győzelmi áldozatként. Ha összeadjuk a lépcsőfokokat és hozzáadjuk a végső lépést, mely a legfelső platformra visz, akkor pontosan 365-öt kapunk, ezzel szimbolizálták az építők az év napjait, míg a teraszok száma a maja hitvilágban a halál kilenc bugyrát szimbolizálta. Még egy érdekesség: a piramis alján találhatóak kőből faragott kígyófejek, a tetején pedig farkak, melyeket a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok kiegészítenek, így egy a templomból előkúszó kígyó alakját láthatjuk a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején.

Arról azonban ma sincs bizonyos tudásunk, hogy pontosan mikor és hogyan tűntek el Chichén Itza lakói, bár maradtak fenn maja feljegyzések arról, hogy 1221-ben polgárháború tört ki a félszigeten. Az épületmaradványokat feltáró régészek mindenesetre arra következtetnek, hogy nem békés körülmények közt szűnt meg birodalmi központ lenni az 1988-ban a világörökség részének nyilvánított város.

MEGVÁLTÓ KRISZTUS SZOBRA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A világ egyik legismertebb szobra közel 90 éve áll már a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban, ezalatt keresztény szimbólumból a Rio de Janeiro jelképévé vált, széttárt karjaival a brazil emberek nyíltszívűségét, kedvességét, jóságát hirdeti.

A szobor ötlete a XIX. század közepétől származik egy Rio de Janeiro-i katolikus paptól A pap a vallási emlékmű kivitelezéséhez a portugál Izabella hercegnőtől kért anyagi segítséget, de az európai arisztokrata nem látott fantáziát az ötletben.

A terv 1921-ben – az ország függetlenségének százéves évfordulója alkalmából – ismét felmerült, amikor is az egyház megrendezte az országos Emlékműhetet, hogy Brazília lakosaitól adományokat gyűjtsenek. A terveket egy francia szobrász, Paul Landowski alkotta. A szobor ujjbegyei közti távolság megegyezik az alak magasságával: a riói Jézus ölelése pontosan 30 méteres. A századelő rendkívül népszerű, mindent átható art deco stílusában fogant szobor öt évig készült. A Megváltó Krisztus (portugálul: Cristo Redentor) 1145 tonnás szobra 1931-re készült el, október 12-én avatták föl.

A 700 méter magas Corcovado-hegyre legegyszerűbben a több mint százéves vasúttal lehet feljutni. A húszperces vonatozás után még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatánál lévő kilátóteraszig, hogy a Dél-Amerika legszebb városának tartott Rió panorámájában gyönyörködhessen a látogató. A lustábbak (és persze a mozgáskorlátozottak) használhatják a 2002-ben épített lifteket és mozgólépcsőket.

A listára kerülésében az a különleges, hogy a világ hét új csodája között az egyetlen, mely a 20. században épült.

COLOSSEUM
~~~~~~~~~~~

Róma, az Örök város, melynek jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. Építését Krisztus után 69-ben, Vespasianus császár uralkodása alatt kezdték meg és 11 évvel később, Titus idején fejezték be. 100 napos rendezvény keretén belül ünnepelték a hozzávetőlegesen 50 ezer ember befogadására képes ellipszis alakú aréna létrejöttét.

A 189 m hosszú, 156 méter széles és több mint 48 méter magas épület főként gladiátor- és állatviadaloknak adott otthont, de imitáltak vadászatokat és adtak elő drámákat is az arénában. A mesteri alkotás még visszahúzható árnyékoló vászontetővel is rendelkezett, ez volt a Velarium, melyet 240 fa árboc tartott. Az idő vas foga nem kímélte ezt a gyönyörű építményt, melyen a ma látható sérülések többségét két komoly földrengés során szerezte 847-ben és 1231-ben.

Brutálisak a Colosseumot körülvevő számok, úgy becsülik az itt rendezett játékok során kb. 500 ezer ember és milliónál is több állat vesztette életét.

A KÍNAI NAGY FAL
~~~~~~~~~~~~~~

A világ legnagyobb ember által alkotott létesítménye kőből, téglából, fából, nádból, homokból álló közel kétezer évig épült erődfal. Eredeti célja az volt, hogy a termőföldektől távol tartsa az északi nomád törzseket, valamint a kereskedelem ellenőrzését.

Az északi határon számos erőd állt, melyek összekötését és bővítését az Első Császár rendelte el i. e. 214-ben. Van egy legenda, mely szerint a hadvezér, akit a munkával megbíztak kapott egy jóslatot. A jóslat szerint egy Van nevű embert vagy tízezer másikat kell a falba építeni, mert csak úgy épülhet fel a Nagy Fal. Találtak is egy Van nevű embert, kivégezték és befalazták. Ám míg ez talán csak legenda, a valóságban a fáradtságos, kegyetlen munkában több tízezer ember vesztette életét, akiknek holttestét valóban befalazták. Emiatt nevezik a Nagy Falat a Könnyek Falának is.

Az erődítményeket és vele a falat több dinasztia is bővítette, de akadtak korszakok, mikor sosem használták. Sajnos az időjárás, a turisták és a helyiek is tehetnek a fal rongálódásáról. Az egész fal hosszát szinte képtelenség pontosan meghatározni, egy régészeti felmérés szerint 21 196 km. És végezetül, le a közhiedelmekkel: nem, nem látható a Holdról. Ez csupán egy képregényíró agyszüleménye 1932-ből.

MACHU PICCHU
~~~~~~~~~~~~~

A Machu Picchu tengerszint felett 2430 méter magasan fekvő 14. századi inka fellegvár Peruban, a Vilcanota-folyó bal partján, Cusco városától 70 kilométerre. A legendás romvárost tökéletesre csiszolt és hibátlanul illeszkedő vörös gránittömbökből építették.

Az inkák mély tisztelettel gondoltak az életet adó Napra, ezért mindenen megtalálhatóak a Nap különleges tiszteletének nyomai. Három templomot sorolnak a város legszentebb helyei közé: Intihuatana (“az a hely ahová kipányvázták a Napot”), a Naptemplom és a Háromablakos templom. Bár semmi sem biztos, hiszen még mindig számos rejtély övezi a kecsua nyelven “Öreg csúcs”-nak nevezett helyet.

A történelmi töredékekből annyi szűrhető le, hogy az inkák kevesebb mint száz évig lakták gyönyörű városukat, három emberöltő múltán, körülbelül Pizzaro 1532-es hódításakor tűntek el, bár egyes feljegyzések a hódítók által behurcolt himlőt nevezik meg fő ellenségként, mint ami hamarabb végzett a lakossággal a spanyol fegyvereknél.

A kísértetvárosról évszázadokig csak a helybéliek tudtak, az Andokban bolyongó dél-amerikai indiánok olykor menedéknek használták az elhagyott épületeket. Hiram Bingham amerikai archeológus 1911-ben találta meg a várost.

A város építésének részletei azonban jócskán a múlt ködébe vésznek. A kereket és a habarcsot nem ismerő, fémeszközöket nem használó inkák egészen különleges építési módszereket dolgozhattak ki a kétezer méteres magasságban felépítendő városhoz. Hogy mi volt a módszer, az máig titok.

Ez a mesebeli környezetben található lenyűgöző hely a perui történelmi szentély címet viseli, ráadásul 1983 óta az UNESCO védelme alatt áll és évente turisták ezrei látogatják, hogy megismerjék az inkák elveszett városának szellemét.

PETRA
~~~~~~~

Petra romváros Jordánia fővárosától, Ammántól mintegy 200 kilométerre délre található.

Ez a színpompás város egykor egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt, melynek nem csupán az adja különleges mivoltát, hogy teljes egészében a sziklákba vájták, hanem páratlan vízvezetékrendszere is lenyűgöző. A sziklafalaktól bezárt völgyben két ősi karavánút találkozásánál alakítottak ki egy oázist a sziklák közt fakadó pataknál.

Petra rejtett támaszpontja volt a régi arab világ kereskedelmi útvonalának. A karavánok védelméért útvámot szedtek be azoktól a kereskedőktől, akik az Arab-félszigeten tömjént, mirhát, Indiából fűszert és selymet, Afrikából elefántcsontokat, szőrmét és bőrt szállítottak.

Magas fejlett kultúrája, nagyszerű építészete, zseniális gát-és csatornarendszere, vízellátása mindenütt nagy tekintélyt vívott ki Petrának. Másrészről viszont érezték Róma növekvő befolyását, fejlődő gazdaságát, ami a nabateusok hatalmát fenyegette. Végül Trajanus császár 106-ban a Római Birodalomhoz csatolta a királyságot és a kialakított Arábiai Provinciába olvasztotta Petra városával együtt.

Miután a rómaiak átvették a kereskedelmi utak ellenőrzését, már megakadályozhatatlan volt Petra hanyatlása. A 7. században az iszlám hódításkor Petrában már kevesen éltek. A keresztes lovagok még a 12. században építettek egy erődöt, aztán végképp a feledés homálya és a legendák sötétsége borult a városra.

A világ egyik legkülönlegesebb műemléke több száz éven keresztül volt elfeledett, míg egy svájci felfedező, Jean Louis Burckhardt 1812-ben rábukkant a “Rózsavörös városra”.

A várost ma sem könnyebb megközelíteni, mint fénykorában. Egy több mint egy kilométer hosszú, néhol 80-100 méteres meredek falakkal körülvett út vezet a városba, mely helyenként alig két méter széles, így a mai napig csak gyalogszerrel, lóval vagy teveháton érhető el.

A sziklából faragott komplexumot számos talány és titok övezi, de abban senki nem kételkedik, hogy joggal áll az UNESCO védelme alatt, és a világ hét új csodája közé is megérdemelten került.

TAJ MAHAL
~~~~~~~~~

A Taj Mahalt (Tádzs Mahal) az indiai Agrában Sáhdzsahán nagymogul építtette a XVII. században szeretett felesége, Mumtaz Mahal mauzóleumául, aki 14. gyermeke szülésekor vesztette életét.

A történetírók szerint Mumtaz Mahal, 1612-ben tartott menyegzőjükön arra kérte férjét, hogy ha majd meghal, többet ne vegyen más asszonyt maga mellé, és olyan sírt építtessen emlékére, amely nevét örökre emlékezetessé teszi.

Az India jelképévé vált Taj Mahal nevének jelentése “A paloták koronája”. Tökéletesen passzol ehhez a páratlan, Agra városát ékítő mauzóleumhoz ez az elnevezés. A gyönyörű hófehér márványból épült műremek egy 42 hektáros komplexum középpontja.

Taj Mahal légiesnek tűnő hófehér kupolája, sarkain őrt álló minaretjei, drágakövekből készült páratlanul gazdag díszítése – mind indiai mestermunka.

Maga a sírhely egy 18 méter átmérőjű és 26 méter magas márvány mennybolt alatt nyugszik, de közvetlenül nem látható, ember nagyságú, csipke finom márványrács védi az avatatlan szemek elől. A tér belső gazdagságát megsokszorozza a külső látvány: a sírhely előtti kertben lévő pompás szökőkutak visszfényében még légiesebbnek tűnik a márványköltemény.

Sándzsahán minden vagyonát az építkezésre fordította. A világ neves mestereit összehívta és 20 000 mesterből álló sereget állított munkába. Az építkezés húsz esztendeig tartott. Tervét, hogy a Dzsamna folyó másik oldalára felépíti saját síremlékét – a Taj Mahal mását fekete márványból – fiai meghiúsították.

Az ország legnagyobb látványossága, mely évente 7-8 millió látogatót vonz 1983-ban bekerült az UNESCO oltalma alá. Sajnos egy 130 km/órás széllökés két oszlopot ledöntött, melyek a mauzóleum egy-egy bejáratát (királyi kapu és déli bejárat) díszítették. A szakemberek azonnal megkezdték a helyreállítást.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Forrás:
*http://borsodhonismeret.lapunk.hu/…
*https://kulturpara.blog.hu/20…/…/21/a_vilag_7_uj_csodaja_875
*https://fidelio.hu/…/a-vilag-het-csodaja-egykor-es-ma-10663…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *