A BÉCSI SPANYOL LOVASISKOLA

A BÉCSI SPANYOL LOVASISKOLA

Hofburgban, Bécs történelmi belvárosában, az egykori császári palotában található a Spanyol Lovasiskola, ahol a mai napig lipicai lovak lélegzetelállító zenés előadása várja az érdeklődőket.

A lovasiskola eredetileg az osztrák királyi család lovas képzéséért volt felelős. Fontos szerepe volt a klasszikus lovaglás megőrzésében. A XV. század végén és a XVI. század elején a művészien betanult lovaglás újra virágkorát élte, és viszonylag gyorsan terjedt el egész Európában, mindenekelőtt a királyi és fejedelmi udvarokon. Korábban ezekre a parádékra, lovas-tornákra és bemutatókra szánt nemes lovak minden uralkodóház udvaránál megtalálhatóak voltak. Mostanra azonban csak itt, Bécsben őrizték meg a lipicai lovas-művészet oktatását. A bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon abban, ahogyan megőrizték és továbbra is ápolják a reneszánsztól napjainkig a lovaglás magasiskoláját.

A bécsi iskola története I. Ferdinánd császár fiával, II. Miksa császárral kezdődik, aki 1526-ban létrehozta a kladrubi ménest, a későbbi iskola “alapkövét”.

Az iskola a nevét a híres spanyol lovakról kapta, amelyeket még az iskola 1722-beli hivatalos alapítása előtt használtak. Mai napig is csak fehér lipicaiakon, az egykori spanyol lovak leszármazottain lovagolnak. A híres lipicaiak szülőhelye Piber, a piberi ménes. Innen a legjobb, legígéretesebb mének a heldenbergi tréningközpontba kerülnek kiképzésre. Heldenberg később is visszatérő állomása lesz a lovak életének, mivel az iskola ménjei különleges helyzetet élveznek és két nagyon fontos jog illeti meg őket. Rendszeres szabadság jár nekik és nyugdíjba is mehetnek, ilyenkor Heldenbergben töltik a jól megérdemelt pihenésüket. Nyugdíjba vonulásuk időpontja mindig egyedfüggő, de általában a lovak 20-25 éves kora felett szokott bekövetkezni.

A bécsi Spanyol Lovasiskolába kerülő méneknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Szakértő szemek figyelik testfelépítésüket és mozgásukat, és nem lehetnek például túl magasak sem.

A lovasiskola hetente kétszer rendez bemutató előadást és évente kétszer világ-körüli túrán mutatják be a klasszikus díjlovaglás művészetét. Az iskola jelentős turisztikai attrakció is amely évente több ezer látogatót vonz. A napjainkban látható műsorban a zenei kíséret mellett iskolázzák is a lovakat belovaglóik. Az előadás minden részlete lenyűgöző, amihez többek között hozzájárul az 1735-ben épült barokk lovas-csarnok, a történelmi egyenruhák, valamint a lovas és lovasa közötti tökéletes harmónia is.

A lovak kiképzése, iskolázása négyéves koruk betöltése után kezdődik. A legfontosabb alapelv a lovak jóllétének figyelembevétele, karakterüket és tehetségüket a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják. A lovasmutatványok alkalmával bemutatják a különböző testtartásokat, lépés-váltásokat, ugrásokat, amik a lovak mozgásának természetes elemeihez igazodnak.

Amikor hat év után véget ér egy ló idomítása, belovaglóik még megközelítőleg tíz-tizenkét éven át továbbképzik őket. Az első négy-öt évben a lovasok elsősorban a nyeregben való helyes ülőpozíciót gyakorolják. Majd követeznek a kapriolék, courbettek és levade-ok, avagy a különböző ugrásfajták, melyek csak a bécsi Spanyol Lovasiskolában csodálhatók meg.

Az UNESCO 2015-ben felvette a szellemi kulturális világörökségi listájára a bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészetét, ami felöleli az ott ápolt hagyományokat, kezdve a tenyésztéstől a csikók felnevelésén át egészen a lovak kiképzéséig. 2016 márciusában pedig Piber lipicai ménese is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

források:
lovasok.hu
srs.at
wiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *