IBAFAI PIPAMÚZEUM

IBAFAI PIPAMÚZEUM

Írásommal nem a dohányzás népszerűsítése a célom, csupán egy kultúrtörténeti érdekességet szeretnék bemutatni.
1864 és 1905 között Hangai (Schreier) Nándor volt a falu plébánosa, aki nagyon szeretett pipázni. A pap füstölgő szenvedélye megihlette barátját, Roboz Istvánt aki kaposvári törvényszéki vizsgáló bíró, újságíró, költő, a Somogy c. hetilap szerkesztője volt.
A hagyomány szerint ő írta a fapipás mondókát
„Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa.”
Elterjedt a nyelvtörő p-betűs változata is (Ibafa helyett Ipafa), ennek oka valószínűleg az, hogy akkoriban svábok is éltek a faluban, akiknek így könnyebb volt kiejteni.
Ennek a mondókának a felhasználásával írta később Komjáthy Károly 1931-ben az “Ipafai lakodalom” című három felvonásos operettjét, viszont az akkori plébánosnak, Sarlós Ferencnek nem volt pipája, ezért a hívek, 1934-ben megajándékozták egy szép fapipával , amelyet Gerber Béla iparművész faragott, amit a falu búcsúján adtak át neki. (A helyiek ezt a pipát az ibafai fapipa „másolataként” tartják számon.)
Sarlós Ferencnek és utódainak kedvelt hobbija lett a pipagyűjtés, mely oda vezetett, hogy 1968-ban a Janus Pannonius Múzeum egy pipatörténeti kiállítást hozott létre Ibafán. A múzeum két termében különleges, egyedi kiállítási tárgyak láthatók. Az első teremben őrzik az ibafai fapipa „másolatát”, ma is használatos pipákat, valamint hölgyek számára készített (a 20. század közepéig használt) szivarokat és szipkákat. A második teremben nyolc ország egyedi pipáit láthatjuk, de a gyűjtemény tartalmazza Deák Ferenc és Károlyi Mihály pipáit is.

A mondókát mindenki ismeri, de hol találjuk a kis falut…

Ibafa egy kis zsákfalu Baranya megyében, Szigetvártól 22 km-re északkeletre. A falu neve először egy 1425-ös oklevélben szerepelt, ekkor még Ibafalvának hívták. Ibafa Szigetvár 1566-os eleste után elnéptelenedett és csak a 18. században vált újra lakottá. A kis településen jelenleg 238 fő él.
Pipaszeretet Ibafán napjainkban…
Az ibafaiak szívében a mai napig él a szeretet a dohányzó eszköz iránt, évente rendeznek lassúsági pipaszívó versenyeket.
Az IPA (Nemzetközi Rendőrszervezet), 2014. június 14-én hetedik alkalommal rendezte meg Ibafán pipaszívó versenyét. A megmérettetésre az Ibafai Pipa Fesztiválon került sor, ahol motoros felvonulást és énekes műsorokat is tartottak.
A falu volt plébánosa, Horváth J. Gyula történelmi írásában azt állítja, a mondóka születésének története nem hiteles, valószínűleg legenda. Szerinte a nyelvtörő, csupán egy szájhagyomány útján régóta terjedő mondóka és nem az akkori plébános, Hangai (Schreier) Nándor ihlette. Akárhogy is történt, Ibafán nem múlt el a pipaszeretet, hiszen a fapipás mondóka ismertté és híressé tette a kis települést.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
museum.hu/muzeum/159/Pipamuzeum
ibafa.hu/pipamuzeum
turizmus.com
erdekesvilagunk.blog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *