A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB HANGSZERE

A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB HANGSZERE

Egy hangszer, aminek hangja számos film zenéjében is feltűnik, aminek története összefonódik a szovjet titkosszolgálatokkal. Lenin kedvenc hangszeréről, a thereminről szól a mostani írásom.

Megszólaltatása is speciális, mert hozzá sem kell érni, csupán egyik kezünkkel a levegőt markolászni, a másikkal pedig integetni. Mindezt egy vízszintesen illetve függőlegesen elhelyezett antenna között. Hangja nem is hangszerre hasonlít, inkább énekhangra emlékeztet.

A mágikus hangszert olyan világhírű együttesek használták, mint a Beach Boys és a Led Zeppelin, nem e világi hangja számos sci-fi és horror film zenéjében feltűnik.
A mai szintetizátorok ősének tekinthető theremint, 100 éve, 1920-ban, Szentpéterváron fejlesztette ki Lev Szergejevics Tyermen, orosz fizikus és csellóművész.
Maga a hangszer valóban a művészet és a tudomány csodás találkozása. Természetesen minden hangszer megszólalásában szerepet játszanak a fizika törvényei, a hegedű húrjait a súrlódás szólaltatja meg, a klarinétnál a légáramlás segít a szép hang elérésében. A theremin megszólaltatásához azonban valóban elég egy kézmozdulat.

De mi a titka ennek a hangszernek?

A megoldást a fizikából ismert rezgés, frekvencia, valamint hullámhossz fogalmak vizsgálata mentén találhatjuk meg. A thereminben egy oszcillátor és egy antenna van összehangolva egymással közeli rezgésszámon. Az oszcillátor 170 kHz-es frekvencián rezeg, míg az antenna 168 és 170 kHz közöttire van hangolva. Ez a két eszköz elég közel helyezkedik el egymáshoz ahhoz, hogy interferencia lépjen fel az általuk kibocsájtott rezgésekben. Ezt az interferenciát – ami az emberi fül számára hallható hang frekvenciáján rezeg, vagy inkább lebeg – erősítik fel és vezetik egy hangszóróba. Maga a hang akkor alakul ki, amikor a hangszert megszólaltató ember belenyúl az oszcillátor és az antenna közötti légtérbe. A zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozza. Így egyenletesen csúszó skála jön létre – mintegy négy oktáv terjedelemben.

A léghárfa elnevezés egész találó.

A theremin azzal az előnnyel rendelkezik pl. a szintetizátorokkal szemben, hogy több lehetőséget kínál a zenélés közbeni gesztusokra. A zenész egyszerre „vezényel” és játszik a hangszerén.
Egy érdekes hangszer, érdekes feltalálója…

A minden korábbitól különböző hangszer feltalálása egybeesett Lenin, a Szovjetunió villamosítására irányuló, nagyszabású terveinek elindításával.
A bolsevik vezér meglátta a varázslatosnak tűnő, új hangszerben rejlő propaganda-értéket és felkarolta az ifjú feltalálót.
Utasítására thereminek százait építették, amelyekkel képzett zenészek járták a hatalmas ország távoli falvait, hogy demonstrálják az addig még villanyégőt sem látott muzsikoknak az elektromosság nyújtotta lehetőségeket.

Lenin javaslatára a tudós belépett a bolsevik pártba és a szovjet-orosz titkosszolgálat ügynöke lett.
A mester és alkotása 1927-ben – már a szovjet titkosszolgálat alkalmazásában – európai turnéra indult.
A siker óriási, hamarosan már Amerikában volt a tudós, ahol olyan dolgokat alkot, mint az elektronikus cselló, amin vonó nélkül lehet játszani, vagy az a színpad, ami érzékelte és hanggá alakította a táncosok mozgását.

Amerikában azonban elkövetett egy “baklövést”, beleszeretett egy fekete táncosnőbe, akit feleségül is vett. A KGB viszont ezt nem nézte jó szemmel, hazarendelték, de ő megtagadta a hazautazást.
1938-ban elrabolták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol börtön és szibériai fogolytábor várta. Innen úgy szabadult, hogy kifejlesztette a máig használatos lehallgató berendezések legtöbbjét. De Ő építette meg a világ első, nagy felbontású televíziós kameráját és adó-vevőjét, s neki köszönhetjük a robot repülőgépek távirányításának megoldását is.

1970-ben újra megneheztelt rá a diktatúra, egy amerikai újságírónak adott interjúja miatt. Ettől kezdve házi őrizetben volt és csak Szovjetunió bukása után szabadult. Amerikában még adott egy nagy sikerű koncertet.

1993. november 3-án hunyt el New Yorkban.

Theremin hangja a feltaláló megszólaltatásában, zongora kíséret mellett. Női énekhangra hasonlít.
https://www.youtube.com/watch?v=w5qf9O6c20o
https://vimeo.com/194649964

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *