Banksy ~ Robin Gunningham, vagy mégsem?

Banksy ~ Robin Gunningham, vagy mégsem?

Banksy egy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő, akinek személyazonossága jórészt ismeretlen. Tristan Manco szerző és grafikus szerint Banksy „1974-ben született, és Bristolban, Angliában nőtt föl. Egy fénymásológép-szerelő fia. Hentesnek készült, de a „nagy bristoli aeroszol-bumm” idején az 1980-as évek végén magával ragadta a graffitizés.
Más forrás szerint Banksy 14 évesen kezdett „Street Art” – utcai művészként – tevékenykedni, kizárták az iskolából. Hattenstone szerint “az anonimitás létfontosságú számára, mert a graffiti illegális”. Banksy az 1990-es évek végén 10 évig Eastonban, Bristolban élt , majd 2000 körül Londonba költözött.
A kezdetektől fogva stencilt is használt munkáihoz, majd 2000-től fordult teljesen a stencilezési technikához, miután felfedezte, mennyivel kevesebb időbe kerül befejezni egy darabot. Azt állítja akkor váltott a stenciles technikára, mikor a rendőrség elől bujkált egy vasúti szerelvény alatt és felfedezte annak stenciles sorozatszámát. Innentől kezdve fő eszköze a stencil lett, mivel azzal sokkal gyorsabban lehetett dolgozni, és ezzel ki is alakult védjegyszerű stílusa, amivel szélesebb körben elismertté vált Bristol és London környékén.
Banksy feltűnő és humoros stenciljeit néha szlogenekkel is kombinálja. Az üzenet általában háború-ellenes, antikapitalista, intézmény-ellenes volt. A képeken gyakran láthatóak patkányok, majmok, rendőrök, katonák, gyermekek, vagy idősebbek.
2004 augusztusában Banksy nagy mennyiségű hamis és parodisztikus 10 fontos bankjegyet gyártott le, ahol a királynő arcát Diána walesi hercegné képmásával cserélte ki, és a feliratot is megváltoztatta “Bank of England”-ről “Banksy of England”-re. Jelenleg az eBay-en 200 fontért kelnek el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *