VELÉTEI PALOTAROM

VELÉTEI PALOTAROM

A Szentbékállától északra fekvő Veléte-hegy ágas-bogas otthona egy pár kőfal maradványának, melyek misztikus látványa önkéntelenül is kérdések sorát ébreszti az emberben.
A Velétei palotarom egy gótikus stílusban épült püspöki lakótorony romja a Balaton-felvidéken, a Káli-medencében, Szentbékállán.

Szentbékálla, a Káli-medence ékköve, a medence északi, a Boncsos tető, a fekete hegy, Sátorma-hegy által körbefont térségét foglalja el. Közelében található a híres kőtenger is.
Szentbékkállától északra, a Veléte-hegyen fekszik a középkori eredetű, nem egyházi célokat szolgáló, egy emeletes épületrom, a Velétei palotarom.

Története…

A 14. században feltehetően a veszprémi püspök építtette a gótikus stílusú palotát, amelynek falai tető nélkül állnak az emelet magasságáig. A helyi mondák III. Endre király egyik feleségének vadászkastélyaként is említik. Az írásos emlékek szerint 1559-ben a falu földesurának, a veszprémi püspöknek volt itt palotája, amely feltehetően azonos ezzel a rommal.
Nevének eredete bizonytalan. Veléte nevű helynév létezik ugyan, de Kárpátalján, Huszt mellett található, és a szláv Veleta személynévből eredeztetik. A Balaton-felvidéken nincs nyoma ilyen nevű településnek, de a környéken 1379-ben említenek egy Belethfalwa nevű helységet, amelynek neve fennmaradt még Belothafalva és Berethfolua alakban is, ez a helység azonban Csánky Dezső szerint Zala megye délnyugati részén volt.

Azon ritka balatoni, középkori eredetű romok közé tartozik, amelyek nem közvetlen egyházi célokat szolgáltak. Figyelemre méltó a 7×7 méter alapterületű rom épületsarkán kiugró faragott kőkonzol, amely régen az erkélyt tarthatta.

írta és szerkesztette: Simon Zoltán

Forrás:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Vel%C3%A9tei_palotarom
https://www.turautak.com/…/veletei-palotarom–szentbekkalla…
https://csodalatosbalaton.hu/…/szentbekkalla-veletei-palot…/

fotókat Simon Zoltán készítette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *