MONTECRISTO SZIGETE

MONTECRISTO SZIGETE

Van egy alig ismert olasz sziget, ahová nehezebb bejutni, mint a Kennedy Űrközpontba.

Gyakorlatilag lakatlan és semmiféle szolgáltatást nem nyújt, mégis éveket kell várnunk, hogy tehessünk rajta pár lépést. Ez Montecristo, a szó szerint megközelíthetetlen sziget a Tirrén-tengerben.

Minden idők talán legismertebb kalandregényének egyik színhelye ez a különleges történelmű, picinyke sziget, nem messze Toszkána partjaitól, ahol egyébként soha sem járt a Monte Cristo grófjának szerzője, Alexandre Dumas.

Történelem és legenda…

A szigetet Alexandre Dumas, francia író tette híressé, a Monte Cristo grófja c. regényében ahol csodálatos kincsekről ír, amelyeket kalózok ástak itt el.

A történetet mindenki ismeri de azért nem árt felfrissíteni az emlékeket…

Dumas, kitalált hősét, Edmond Dantès igazságtalanul börtönbe vetik. If várában raboskodva megismeri a szomszédos cella bolondnak hitt, szökni próbáló lakóját, Faria abbét, aki tévedésből Dantès cellájába fúr alagutat. A két férfi barátságot köt. Az abbé, halála előtt, elárulja Dantès-nak a Montecristo nevű szigeten elrejtett kincs helyét. Dantès, az abbé halála után bevarrja magát a halottnak szánt zsákba. Miután az őrök a tengerbe hajítják, sikerül magát kiszabadítania a zsákból, így 13 év raboskodás után kiszabadul a börtönből.

Dantès-t a hullámok közül egy csempészhajó menti ki, majd eljut Montecristo szigetére, ahol kiássa a kincseket. Később a szigetet megveszi, és nemesi címet is vásárol magának. Bussoni abbé néven visszatér Marseilles-be és bosszút áll az ellenségein.

De térjünk vissza a különleges szigetre…

Montecristot a görögök Ocrasiának nevezték a sziklák sárga színe miatt, a rómaiak Mons Jovis-nak hívták, mivel a legmagasabb sziklán egy oltár állt Jupiternek, amelynek nyomai még ma is láthatók.

Évszázados legenda övezi a sziget feltételezett kincseit….

Már a 13. századtól terjedt a szóbeszéd a Montecriston elrejtett kincsekről, azóta, hogy a szigeten található San Mamiliano kolostor hirtelen nagyon meggazdagodott.

A rendet a 7. században alapították és az első kápolnájukat egy barlangba építették. De idővel óriási vagyonra tettek szert a nemesi családok adományainak köszönhetően.

Montecristo az olasz egységesítést követően, 1878-tól börtönként működött, később pedig III. Viktor Emánuel király vadászbirtoka lett.

1971-ben természetvédelmi területté nyilvánították az Archipelago Toscano Nemzeti Park részeként. A külvilágtól elzárt sziget nem szerepel a hajózási útvonalakon, régebben még a térképeken sem tüntetették fel. Partjainál tilos kikötni, nem engedélyezett a halászat és a fürdés sem. A gránitsziklák alkotta, 1039 hektáros szigetet az Európai Unió biogenetikai rezervátumnak nyilvánította, ahol fennmaradtak másutt már kihalt ősi állat- és növényfajok.

A sziget természetes illatlaboratóriumként is ismert.

Igencsak kitartónak és szerencsésnek kell lennünk, ha szeretnénk körbejárni az örökzöld növényzetű, szúrós bozótokkal teli misztikus helyet.

Évente mindössze 1000 turista látogathatja meg, vezetett túrákon a természetvédelmi területet, miután 3 évet vártak az engedélyre.

Montecristo szigetén “elásott kincsek” helyet a természet kincseivel találkozhatnak a szerencsések

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
hetedhetorszag.hu
roadster.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *