A VÁNDORLÓ KÖVEK

A VÁNDORLÓ KÖVEK

Észak-Amerikában a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park sok látnivalója közül a legmisztikusabb az egykori tó, kiszáradt medrében eddig megmagyarázhatatlan módon vándorló sziklatömbök.
A 4500 méter hosszú területet “Versenypálya-síkságnak” is nevezik a különös kövek miatt, melyek időnként hosszú csíkot húzva maguk után elmozdulnak a helyükről.

Ezek a dolomittömbök a környező hegyekről töredeznek le. A legnagyobbak a 300 kilogrammos súlyt is meghaladják. A felületüktől függően egyenes vagy girbegurba vonalon csúsznak több száz méteren keresztül. A nyomok 3-4 évig is láthatóak maradnak.

Hogyan és miért jönnek mozgásba a kövek? Több tudományos, de természetfeletti elmélet is próbálta megmagyarázni a jelenséget.
A hely számos legendát és elrugaszkodott teóriát is ihletett: egyesek úgy tartják, hogy a Halál-völgyben elhunytak szelleme mozgatja a köveket, gyanakszanak gravitációs vagy mágneses anomáliákra, hurrikán erejű szélre, de sokan kötik össze a jelenséget a földönkívüliek gondolatával is.

Mi okozza a kövek mozgását?

A csíkokat húzó kövek rejtélye az 1940-es évek óta foglalkoztatja a geológusokat és a laikusokat egyaránt.
Az 1968-ban kezdődő kutatások alapján feltételezhető, hogy a talaj állapotváltozásának és a szélnek lehet köze a kövek vándorlásához.
A jég és a szél mozgató ereje többször felbukkant a lehetséges magyarázatok között, de egyértelmű bizonyítékot csak 2013-ban találtak a Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Mivel a sziklák évekig vagy akár egy évtizedig is mozdulatlanok maradhatnak, a kutatók nem nagyon reménykedtek abban, hogy személyesen is látni fogják a mozgást. Ezért a távolsági megfigyelés mellett döntöttek. Felállítottak egy nagy pontosságú időjárási állomást, amely másodperces intervallumokban képes mérni a széllökéseket. Ezután tizenöt követ felszereltek egyedi építésű, mozgásra aktiválódó GPS egységekkel. (A nemzeti park felügyelősége nem engedte, hogy a helyszínen található sziklákat használják, ezért a kutatók kívülről hoztak hasonló köveket.)

A kutatómunka 2011 telén kezdődött a parkfelügyelet engedélyével. A tudósok akkor még nem tudták, hogy meddig kell várniuk az eredményre.
Az események ritka kombinációja kell a kövek vándorlásához….
2013 decemberében a helyszínre érkező kutatókat érdekes látvány fogadta: hét centiméteres víz borította a területet. Nem sokkal ez után a sziklák elkezdtek mozogni!

Mint kiderült, a magyarázat sokkal egyszerűbb: a kiszáradt tó felszínén az éjszakai órákban egy 3-6 milliméteres jégréteg képződik. Másnap délelőtt ez a jég olvadni kezd és a 14-18 km/órás sebességű szél ezeket a jégdarabokat megmozdíttja és velük együtt elindulnak a kövek is, amik percenként 2-5 m-t tesznek meg.
Amellett, hogy a Halál völgyében mérték a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet, 1913. július 10-én plusz 56,7 C fokot. Télen néha 0 fok alá is süllyedhet a higanyszál és ezen a hőmérsékleten a létező kevés víz pedig megfagy…

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
gardenista.hu
nps.gov
doi.gov
fotók: Érdekes Világ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *