MONUMENT VALLEY, AZ IGAZI VADNYUGAT

MONUMENT VALLEY, AZ IGAZI VADNYUGAT

Monument Valley az USA-ban a Navaho rezervátumban található különleges hely a western filmek kedvelőinek bizonyára ismerős. A Colorado fennsík völgyében 150-300 méter magas táblahegyek és sziklatűk emelkednek ki a tájból.
Arizona és Utah állam határán magasodó tanúhegyek a fennsík eredeti magasságát mutatják. Az érdekes természeti képződményeken megfigyelhetők az eredeti kőzetrétegek, melyek a fennsík eredeti magasságát jelölik. A térség vöröses színét a vas-oxidnak köszönheti, de a völgyben megfigyelhető mangán-oxidos kékesszürke elszíneződés is. Az alsó rétegeknek jelentős az urán tartalma, amit még 1967-ig bányásztak.
A Monument Valley geológiai képződményeinek saját nevük van. A nevek egy része az őslakosoktól származik,míg másoknak az alakjukról árulkodik.
A legjellegzetesebbek a két szembefordított egyujjas kesztyűhöz hasonló kiemelkedés a West Mitten az East Mitten, a Merrick Butte hármasa, a Három Nővér sziklatűhármas, a Totemoszlop sziklatű, a Sun’s Eye és az Ear of the Wind sziklaívek, a Sleeping Dragon (Alvó sárkány).
Az indiánok úgy tarják, hogy a monumenteknek saját szellemük van.
A Monument Valley tanúhegyei több filmben feltűntek, de a filmes történelmen kívül, komoly kulturális örökséget is rejt ez a terület. A navaho indiánok földjén járunk Arizona és Utah állam határmezsgyéjén. Ez már az igazi vadnyugat…
A Monument Valley közelében található a Four Corners Tribál Park. Ez az egyetlen hely az Egyesült Államokban ahol négy állam határa találkozik: Utah, Arizona, Új-Mexikó és Colorado. A négyes határon egy gránit-sárgaréz emlékmű található. Ennek az egyedülálló emlékműnek a legfőbb vonzereje, hogy a turisták itt egy helyben állva egyik kezükkel Coloradóban, másikkal Utahban, egyik lábbukkal Új-Mexikóban másikkal pedig Arizonában lehetnek. Aki erre jár annak ez kihagyhatatlan fotózási helyszín.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
visitblanding.com
vilagutazo.net
navajonationparks.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *