BORSOS GÁBOR képzőművész

BORSOS GÁBOR képzőművész

Borsos Gábor grafikus, festőművész 1945. július 11-én született Gyergyócsomafalván.
Az elemi iskolát a szomszéd faluban, Gyergyóalfaluban végezte, majd a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban töltötte középiskolai éveit.
Érettségi után Kolozsváron folytatta tanulmányait. 1966-ban a kolozsvári Tanárképző Főiskola rajzszakán szerezett rajztanári képesítést. Ezt követően 20 éven át művészpedagógusként tevékenykedett egy Kishomoród menti székely faluban, Lövétén.

1987-ben családjával együtt átköltözött Gyergyószentmiklósra, ahol a helyi bútorszövet gyár tervezőjeként dolgozott 2003-ig. Ma már nyudíjas éveit tölti a Hargita megyei városban.

A képzőművészt munkásságának elismeréseként 2009-ben Életműdíjjal tüntette ki a Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.
2014-ben a magyarországi Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris Díjban részesítette.
2020-ban a kolozsvári Art Centrum Egyesület elismerő oklevélét kapta meg a valós képzőművészeti értékek közvetítéséért.
Borsos Gábor alkotásait 1977 óta számos egyéni tárlaton tekinthette meg a művészetkedvelő közönség. Erdély-szerte és Magyarország több városában (Tihany, Veszprém) nyílt már önálló kiállítása az évek folyamán.

1978 óta rendszeresen részt vesz hazai és külföldi csoportos kiállításokon.
A belföldi csoportos kiállítások közül említésre méltó a gyergyói származású művészek tárlata, a Kovászna megyeközi nyári tárlatok, Brassó-Kolozsvár megyeközi tárlatok, valamint a kolozsvár Korunk Galériában megrendezett csoportos tárlat, a marosvásárhelyi 100-szor Szépművészet – Kortárs Magyar Művészet c. közös kiállítás, a gyergyószentmiklósi ProArt Galéria – gyergyói művészek tárlata, a gyergyóalfalui Alfalvi művészek tárlata, a csíkszeredai MŰTEREM csoportos kiállítása, a homoródszentmártoni Nemzetközi Biennálé, a temesvári Megtalált múlt című digitális grafikai tárlat.

A külföldi csoportos tárlatok közül megemlítendő a Siófokon megrendezett gyergyói művészek tárlata, az Egerben nyílt gyergyói művészek tárlata, a Budapesten bemutatott gyergyói művészek kiállítása, a székesfehérvári tárlat (Hargita-Kovászna), a budapesti Szegfű Galériában megrendezett I. Kárpátmedencei Magyar Művészek tárlata, a Budapest – Lipótvárosban nyílt gyergyói művészek tárlata, a kaposvári Kárpátmedencei Korpusz kiállítás, valamint a Szigetszentmiklóson bemutatott Hargita megyei művészek tárlata.

Borsos Gábor az évek folyamán több művésztelepen is megfordult: Parajd (Ifjúsági Művésztábor), Gyergyószárhegy (Barátság Tábor), Gyergyószárhegy (Klasszikusok tábora).
Borsos Gábor alkotásai hazai és külföldi közgyűjteményekben is megtalálhatók: Csíkszeredai Múzeum, Állandó Képtár Csernáton (Múzeum), Állandó Képtár Gyergyószárhegy (Kastély Múzeum), Állandó Képtár (Gyergyóalfalu), Állandó Képtár Csíkszereda (Kriterion Alapítványi Gyűjtemény), BMM Alapítvány Gyűjtemény Gyergyócsomafalva, Soproni Erdélyi Kör (Orbán Balázs Alapítványi Gyűjtemény).

Borsos Gábor művészi tevékenysége szerteágazó. Illusztrációi díszítik a 2004-ben megjelent Csata Ernő Fájó öröm című verseskötetét. 2006 –ban a Román Televízió magyar adása Műterem látogatás címszó alatt portréfilmet mutatott be a gyergyószentmiklósi alkotóról.

Borsos Gábor képzőművész így vall munkásságáról és művészeti pályájáról:
„Az 1970-es években kezdtem bekapcsolódni az akkor még fiatal Hargita megye képzőművészeti életébe. Első egyéni kiállításom 1977-ben volt szülőfalumban, Gyergyócsomafalván. Eddig közel 20 egyéni kiállításom volt, s ha csak tehettem, és tehetem mindig részt veszek a megyei és más csoportos kiállításokon. Kedvenc anyagom a pasztellkréta – újabban viszont a digitális képalkotás is egy izgalmas „kalanddá” vált számomra. Külföldön, főként Magyarországon szerepeltek mnkáim egyéni és csoportos kiállításokon. Külföldi egyéni tárlatom Magyarországon volt, 2000-ben Tihanyban és Veszprémben. Több munkám van hazai, és külföldi köz- és magángyűjteményben – legtöbb Magyarországon.”

Borsos Gábor munkásságának talán legtömörebb, s egyben legösszefoglalóbb megfogalmazása Márton Árpád kiváló festőművésztől származik, aki a „Műterem” sorozatban a székelyföldi grafikusművész monográfia előszavában így nyilatkozott: „Borsos Gábor műfaji elhivatottsága a grafika. Alkotó habitusa nem látványközpontú, grafikáiban csak a leglényegesebbet használja. A belső képiség megformálásában szigorú és kimért, de ennek ellenére lírai látványt közvetít.” (2004, Pallas Akadémia Kiadó, a Műterem c. sorozatban kismonográfiája Borsos Gáborról, Márton Árpád festőművész tollából)

Borsos Gábor művészi hitvallása:
„Rajzolok, mert „bajom” van a világgal, és meg kell békülnöm önmagammal – az átélés minden örömével és fájdalmával.”
*
Fotó: BORSOS GÁBOR és alkotásai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *