4711, A KÖLNI VÍZ TÖRTÉNETE

4711, A KÖLNI VÍZ TÖRTÉNETE

Manapság divatos húsvéti locsolóvizeket, tévesen kölni néven szoktuk emlegetik. Kölninek csak a német Köln városából származó vizet, a Kölnisch Wassert nevezhetjük, minden mást toalettvíznek, parfümnek, illatszernek hívnak.

A 4711 egyike a legismertebb, és legrégebbi illatszermárka. Sokan hiszik, hogy a 4711 volt az első kölnivíz, ám a parfüm története ennél jóval bonyolultabb.

A kezdet…

1709-ben az olasz Jean Marie Farina, Köln városában megálmodott egy gyógynövényes, citrusos, alkoholos folyadékot, amelyet kezdetben aqua della regina, azaz királynővíz, majd a párizsi megjelenés után, 1741-től már Eau de Cologne néven nevezett és használt a világ. Ekkor még leginkább egy frissítő üdítőre hasonlított.

A kölnivíz hamar népszerűvé vált, 1747-re már egész Európa ismerte. II. Frigyes, Goethe és Napóleon is lelkesen használta.

A ma ismert 4711 parfüm születése egy kicsivel későbbre, 1792-re tehető, amikor Wilhelm Mülhens, kölni vegyész egy szerzetestől nászajándékba megkapta az aqua mirabilis, azaz a csodálatos víz titkos receptjét. A víz állaga és illata annyira hasonlított a Farina féle királynővízhez, hogy rövid idő elteltével szintén Eau de Cologne-ként kezdték emlegetni az emberek.

Akkoriban a kölnit testi-lelki gyógyírnek tekinteték, Mülhens pedig remek marketingérzékkel “genuine eau de cologne” azaz az első kölnivíznek nevezte el találmányát. Később ebből a testi-lelki egységből kihátráltak, mivel a gyógyszerek összetételét közzé kellett volna tenni. A Mülhens család azonban jobbnak látta, ha lemond arról, hogy gyógyszerként árulja a terméket, minthogy kiadja a titkos receptúrát.

Annyit azonba tudni lehet róla, hogy a kölnivízet forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Az összetétele titkosan őrzött, csak a legfőbb alkotórészei ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.

4711, a márkanév születése

Amikor a várost, 1794-ben elfoglalták a franciák, arra kötelezték a kölnieket, hogy számozzák át az utcákat és házakat. Így a németül nem értő francia csapatok is könnyen tudtak tájékozódni. A Mülhens család a Glockengasse-n álló háza a 4711-es számot kapta, a kölni vizet ezután kezdték el így nevezni főként azért, hogy a konkurencia termékeitől megkülönböztessék a sajátjukat.

1881-ben lett a kölni hivatalos neve 4711. amikor

Ferdinand Mülhens, az alapító unokája átvette a cég irányítását, és a Glockengasse-n lévő üzlethelyiség házszámát kezdte használni a cég névjegyeként.

A márka főhadiszállása mind a mai napig ugyanazon a helyen áll. A történelem és a háborúk megtépázták a legendás épületet, sőt a II.Világháborúban szinte porig bombázták, azonban 1962-ben újjáépítették. Azóta nemcsak túristacsalogató látványosság lett, ahol évente mintegy 150.000 látogatót fogadnak, hanem a 4711 termékek legnagyobb választékát is itt találhatjuk.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

.

A kölnivíz gyártása ma is családi kézben van.
https://paradi.online/4711-avagy-a-kolniviz-tortenete/
https://www.parfumplaza.hu/cikkek/parfum/471

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *