KOZMA ISTVÁN A TRAGIKUS SORSÚ BIRKÓZÓBAJNOK

KOZMA ISTVÁN A TRAGIKUS SORSÚ BIRKÓZÓBAJNOK

Kozma István egy kedves nagy mackó volt. Mindenki szerette a 146 kilós, 50-es lábú majd’ kétméteres bajnokot.
Kozma Pici (ez volt a beceneve) 1939-ben született Budapesten. A kisfiú gyorsan nőtt, hamar kimagaslott a kortársai közül így adta magát a helyzet, kosárlabdázni kezdett, ifjúsági válogatott lett.
Egy véletlen találkozás terelte a birkózás felé…
.Keresztes Lajos birkózó edző felfigyelt a nagydarab fiúra a kőbányai villamosmegállóban…Megszólította az ekkor 19 éves Kozma Istvánt:
– Sportolsz?
– Igen, kosárlabdázom..
– Gyere birkózni! Biztos vagyok benne, hogy meg sem állsz az olimpiai dobogóig – mondta határozottan az edző.
Kozma nem gondolkodott sokáig: megpróbálhatjuk – volt a válasz
Így kezdődött a rendkívüli pályafutás.
Keresztes vezetésével 1964-ben, Tokióban olimpiai bajnok lett és ezt négy évvel később Mexikóvárosban sikeresen megvédte. Közben még Európa bajnokságot és kétszer világbajnokságot is nyert.
Kozma Picit tenyerén hordta az élet és ő is szeretett élni. Rajongott Tom Jones és az Illés együttes zenéjéért. Szerette Verdit legjobb barátja pedig Latinovits Zoltán volt a színművész.

1970 tavaszán már a negyedik olimpiájára és a harmadik bajnoki címére készült…
Április 4-én rendezett birkózó barátságversenyen indult volna de egy tüszős mandulagyulladás ágynak döntötte így a versenyen nem indult, de kilátogatott a Nemzeti Sportcsarnokba.
Bár ne tette volna…
A verseny helyszínén találkozott az edzőjével, beszélgettek, majd Kozma elköszönt azzal, hogy ebédelni megy. Talán Keresztes megérzett valamit mert még utána szólt, hogy “óvatosan vezess, nehogy baj legyen!” Kozma mosolygott, lement a parkolóba és beült az autójába és elindult…
V. kerületben aztán az Alkotmány utca és a Honvéd utca kereszteződésében a összeütközött a 15-ös busszal.
A kedves óriás hibázott és a hibának súlyos sérülés lett a következménye.
Eltört tíz bordája, komoly belső sérüléseket is szenvedett: az egyik veséje megrepedt és a mája is erős ütést kapott. Saját erejéből kimászott az autóból majd elájult. A kórházban megműtötték, a sérült vesét eltávolították. Amikor magához tért a kórházban az orvosok megnyugtatták, hogy bár súlyosak a sérülései, már nincs életveszélyben, akár fél év múlva újra birkózhat.
Az edzőtársai összefogtak és elcipelték az otthoni ágyát a kórházba, ugyanis az intézményben nem volt megfelelő méretű fekhely a Herkules termetű sportolónak.
Amikor Az edzője berohant hozzá, Kozma Pici azt mondta neki: “csak egy hibát csináltam és itt a baj. Sosem éreztem magam gyengének, de most az vagyok”
Öt nappal a hír sokkolta a közvéleményt: Kozma István meghalt.
Felépült volna a balesetből, de leállt az ép veséje. Csak a boncolásnál derült ki, hogy az a vese nem fejlődött ki rendesen, az orvosok szerint egy ötéves gyerek szervének felelt meg.
A másik viszont megsérült a balesetben. A kétszeres olimpiai bajnoknak szíve megállt.
Örökre.
Máig Ő az egyetlen kétszeres magyar olimpiai aranyérmes birkózó, csak harminc éves volt.
írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
Wikipédia
http://olimpia.hu/50-eve-hunyt-el-a-legendas-birkozo…
Újságmúzeum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *