TIHANYI KECSKEKÖRÖM

TIHANYI KECSKEKÖRÖM

A kecskeköröm a fokozatosan kiédesedő Pannon-tengerben élt kagyló az Congeria ungula caprae lekoptatott fossziliáinak népies elnevezése.
5 millió évvel ezelőtt a mai Kárpát-medence területén az erős kéregmozgás következtében a Tethys-óceán medencéjének feldarabolódása során jött létre a Pannon-tenger. A környező hegyek kiemelkedésével párhuzamosan kialakult a Balaton. A tó vizét a beömlő folyók fokozatosan elédesítették, így a vízben már meg tudott telepedni a Congeria ungula caprae nevű kagyló, ami eredetileg a mai “kecskeköröm”-nél jóval nagyobb méretű volt.
Balatonnak hosszú időn keresztül sokkal magasabb vízállása volt, mint ma. A hullámok alámosták a partot, kimosták a rétegekből a Congeria-kagyló héját, mely a hullámzás koptató hatása révén felvette a sajátos “kecskeköröm” formát.
A kecskekörmök legnagyobb számban a Tihanyi-félszigeten kerülnek elő. A gödrösi “kecskekörömbányák” voltak gazdagok, ott egymást érték azok a gödrök melyeket a tihanyi gyerekek vájtak a partfalba (innen származik a mai elnevezés is).
A kecskekörmök a Balaton déli partján is (Szántódon, Fonyódon) többfelé megtalálhatók.

Számos monda és legenda kapcsolódik a kecskekörömhöz…

Egyik legenda szerint egy kecskepásztor – szét széledt nyája után sietve – megbotlott egy kőben. Haragjában a követ felkapta, a kecskék után dobta, és a felkapott kő helyéről felszökkent egy forrás, ahonnan a Balaton ered.
Másik monda egy, a gőgjéért megbüntetett királylány Balatonba veszett aranyszőrű kecske nyájának maradványai. Ez a monda tovább él többek között Garay János Balatoni kagylókból című regéjében, amelyben a tihanyi visszhang és “kecskeköröm” keletkezésének meseszerű története elevenedik meg. A monda szereplői az aranyszőrű kecskéket őrző királyleány és a Tókirály érte epekedő fia.

(…)
A bércz tüzet bocsátott,
Sziklája mind kigyúlt,
Három nap, három éj, mint
Itéletnapja dúlt.
A nyáj a Balatonba
Rohant, de benn veszett –
A tó maig kihányja
A kecskekörmöket.
(…)

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
http://www.tihany-info.hu/…/Cholnoky…/Kecskekorom.html
https://csodalatosbalaton.hu/…/balatoni-legendak-a…/
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *