A CSONTTEMPLOM

A CSONTTEMPLOM
(Erős idegzetűeknek!)

Valószínűleg a legbizarrabb templom Csehország, Kutna Hora városában található.
Az évszázados római katolikus kápolna megdöbbentő díszítéssel büszkélkedhet, a belső teret emberi csontvázakból készült bútorok és dísztárgyak dekorálják.
Kutna Hora külvárosában, Sedlecben álló 14. századi templom egy 200 évvel korábban alapított ciszterci kolostor része volt. A helyi apát 1278-ban zarándokutat tett Jeruzsálembe és egy maroknyi földet hozott magával Jézus keresztre feszítésének helyéről a Golgotáról, amit aztán szétszórt a kolostor temetőjében. Sedleci temetője ezután sokak számára áhított nyughely lett. A temetések számát a 14.századi pestisjárvány is növelte. A temető felett az 1400-as évek elején épült gótikus kápolnában helyezték el az építkezés során a tömegsírokból előkerült csontokat. A huszita háborúk alatt (1419-1434) még 10 ezer holttestet hantoltak el.
A Csonttemplom berendezése és díszei ezeknek az embereknek a földi maradványaiból készült….

Úgy tartják, hogy először egy félvak szerzetes kezdte gúlákba rakni a csontokat még a 16. század elején. Állítólag munka befejeztével a látását is visszanyerte.
Jelenleg négy ilyen halom található a kápolnában, de korábban hat csont piramis volt.
Mikor a temetőt végleg felszámolták, a helyi Schwarzenberg család, 1870-ben megbízta Frantisek Rint fafaragó mestert, hogy az összegyűjtött csontokból készítse el a templom berendezését és díszeit. Rint Olaszországban tanult és ottani kriptákban látott csontváz díszek inspirálták. A mester megtisztította, és az egységes megjelenés érdekében mésszel fehérítette a csontokat.
A Csonttemplom leghátborzongatóbb és egyben a leghíresebb darabja egy 8 méteres csillár, amely minden egyes csontot tartalmaz, ami az ember csontvázában megtalálható.
Különleges a csontokból épített Schwarzenberg-címer is, melynek jobb alsó sarkában egy csontokból kirakott holló látható, amint egy janicsár szemét vájja ki, utalva a család török felett aratott győzelmére.
A sok egyéb díszítő elem mellett Rint mester saját aláírását is megörökítette a kápolnában, kéz- és kar csontokból kirakva.
A híres csontcsillárt 2016-ban leszerelték, kategorizálták, megtisztították és újra összeállították.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
https://www.otptravel.hu/…/utazas-csehorszag-kutna-hora…
https://b1foto.blog.hu/…/a_vilag_leghorrorisztikusabb…
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *