EGY MAGYAR AKINEK SOKAT KÖSZÖNHET NEW YORK

EGY MAGYAR AKINEK SOKAT KÖSZÖNHET NEW YORK

New York, a „Nagy Alma” nélküle nem lenne olyan, amilyen…
Azt, hogy a városnak ez a beceneve honnan származik nem tudjuk biztosan, számtalan változata forog közszájon. Abban azonban biztosak lehetünk, ha egy tizenhárom éves fiúcska nem hajózik át Amerikába, a város másmilyen lenne.

Kezdjük hát a mesét….

Hol volt, hol nem volt, a Zemplén megyei Gálszécsen élt egy zsidó család. A gyerekek nyolcan voltak testvérek, a szülők a helyi vendéglő tulajdonosaiként jómódúak voltak, ám az apa korai halála után a család elszegényedett, ezért 1884-ben a 13 éves Imrét Amerikába küldték egy Chicagóban már letelepedett ismerősükre, bizonyos Kiss Aladárra bízva. A fiatal Róthnak Chicagóba érkezvén már egyedül kellett boldogulnia. Természetesen az Amerikai Bevándorlási Hivatal döntése szerint ezentúl Róth Imre helyett Emery Roth lett a neve.

Imre hamarosan egy chicagói építésziroda tanonca lett, huszonkét évesen pedig – már a város vezető építészirodájának számító Burnham & Root műszaki rajzolójaként – részt vett az 1893-as Chicagói Világkiállítás néhány épületének megtervezésében. Ezen munkája kapcsán a fiút egy new york-i építésszel, Richard M. Hunttal hozta össze a sors, aki azonnal átcsábította New Yorkban található irodájába. Rövidesen elkezdte együttműködését egy belső építésszel, de 1898-ban már saját irodát nyitott.
Korai megbízásai szerényebb munkák voltak, amelyeket főként New York magyar közösségétől kapott. Ilyen feladat volt a kedvelt magyar étterem, a Cafe Boulevard átalakítása.
Első jelentős megvalósult tervezői munkája a The Saxony néven ismert New York-i bérház a Broadwayen (250 West 82nd Street), egy kései historizáló, főként reneszánsz jegyeket mutató hatemeletes sarokház 1900-ból.
Munkáit kezdetben a Beaux-Arts stílus nagymértékben befolyásolta. Ez egy francia neoklasszicista akadémikus stílus volt a századforduló idején és jelentősen befolyásolta az Egyesült Államok építészetét az 1880 és 1920 közötti időszakban.
Az egyre nagyobb megbízásoknak köszönhetően a fiatal építész hírneve óriási mértékben nőtt, így a századfordulón felkérték a Hotel Belleclaire megtervezésére, amely tíz emeletével első komoly munkájának számított. Az 1903-ban elkészült, a szecesszió jegyeit mutató épület acélvázzal rendelkezik, így akár felhőkarcolónak is tekinthetjük.
Roth ettől fogva bérházak és szállodák létrehozására fókuszált, egyre nagyobb sikerrel. 1915-ben a szecessziós-magyaros motívumokat ötvöző Első Magyar Református Templomot is megalkotta Manhattanben.
Később ő tervezte a Ritz Hotel Towert, ami akkoriban a maga 42 emeletével az első felhőkarcolónak számított. A Ritz Hotel kinézetében is a luxust, a gazdagságot jelképezte, nem véletlen, hogy az 1930-as, 1940-es években minden valamire való sztár ott akart megszállni.
Feleségétől, Ella Grossmanntól négy gyermeke született, két fia, Julian (1901-1992) és Richard (1904-1987) pedig követte a szakmában. A gyermekek hamar apjuk cégénél kezdtek dolgozni, mely 1947-től az Emery Roth & Sons nevet viselte.
És az ikertornyok…..
A város első ikertornyának megtervezése szintén az ő nevéhez fűződik, ez a Central Parknál található San Remo névre keresztelt épület volt. Az 1930-ban átadott házat kezdetben idegenkedve fogadták a kritikusok, ám New York azóta is az ikertornyok bűvöletében él.
Nem mellékesen a The Eldoradónak hívott ikertornyos épület is az ő munkája.
Róth Imre 1948-ban elhunyt, de az általa alapított Emery Roth & Sons iroda továbbra isa város legnagyobb megbízásaival büszkélkedhetett. Olyan épületek köthetők a nevükhöz, mint a General Motors Building, a World Trade Center, vagy a Citigroup Center.
A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan városrészében. Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete.
Az Emery Roth & Sons és Jamaszaki Minoru együttműködésében készült ikertornyokat 1973-ban adták át. További sorsát tudjuk.
A nagy múltú építész iroda 1995-ben csődbe ment és felszámolásra került.
Emery Roth ~ Róth Imre nevét azonban őrzi a város, számos alkotásán emléktáblával örökítették meg. Sok alkotása országos műemlékvédelem alatt áll.
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla

források:
– wikipédia Roth Imre
– hir24,tudomány
– wikiorg.en WTC
– wiki/New York

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *