AZ EL CAMINO

AZ EL CAMINO

Évente több, mint százezren kelnek útra, köztük közel 1000 magyar, hogy végig járják az
ősrégi zarándokutat és gyalogszerrel eljussanak Santiago de Compostelába.
Az El Camino, magyarul Szent Jakab-út a kelta időkben még a Tejút szimbóluma volt.
A hagyomány szerint a galíciai Santiago de Compostela székesegyházában nyugszik Szent Jakab apostol, akinek a földi maradványait a legenda szerint a keresztényüldözés elől hajóval vitték Jeruzsálemből a spanyolországi városba.
Az El Camino Jeruzsálem és Róma után a világ harmadik legjelentősebb keresztény zarándokútja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre tartó zarándoklatok ellehetetlenültek a Camino szerepe még inkább felértékelődött.
A 11. századtól ismert út mára nagyon népszerű lett. Nem csak a vallásos emberek teszik meg hanem azok is akik lelki békét, elmélyülést keresnek. Az igen hosszú út megtétele önmagunk legyőzése egy életre szóló élmény, mely megváltoztathatja az embert.
Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk ezért térkép nem is szükséges hozzá.
A legnépszerűbb Saint-Jean-Pied-de-Port-tól menő francia út 780 kilométer hosszú és a Pireneusokon való átkelés után négy nagyobb spanyol várost, Pamplonát, Logronot, Burgost, Leónt érinti, mielőtt eléri a célpontot Santiago de Compostelát. Az út mentén a bencések kórházakat, rendházakat, zarándokszállásokat építettek.

Az 1980-as évek második felétől igazi reneszánszát éli a Szent Jakab-út. A világ minden részéről érkeznek a zarándokok, hogy a Caminót, vagy egy részét végig járják.
Azok a zarándokok akik előre meghatározott követelményeknek eleget tesznek latin nyelvű oklevelet kapnak, melynek tartalma a következő:
“A compostellai Szent Apostoli és Érseki Egyház káptalanja, aki őrzője a Szent Jakab apostol oltár pecsétjének, ahogy a világ minden tájáról akár áhítatosságból, akár fogadalom okán érkező minden hívő és zarándok számára, akik Szent Jakabnak, a mi apostolunknak és Spanyolország védőszentjének és védelmezőjének a küszöbéhez járulnak a látogatásáról hiteles tanúsítványt állít ki, mindazokkal, akik meg kívánják ezt tekinteni, tudatja, hogy:
XY, miután az utolsó száz kilométert gyalog vagy lovagolva, avagy az utolsó kétszáz kilométert kerékpáron megtette, eme legszentebb templomot kegyessége okán alázatosan felkereste.
Hittel mindezekben a fent nevezett szent egyház pecsétjével megerősített eme írás neki kiadatik.
Compostella, az Úr X. évében, Y havának Z. napján”

Néhány gyakorlati tanács annak, aki szeretne nekivágni a nagy útnak…

*Mikor érdemes megtenni az utat?
Leginkább ajánlott a május és szeptember, ugyanis a nyári hónapokban elviselhetetlen a hőség. Mivel ekkor kelnek útra a legtöbben ezért ilyenkor van nyitva a legtöbb zarándokszállás. Viszont ilyenkor a szálláshelyek is zsúfoltabbak és a tömeg miatt kevésbé szól az út a zarándoklatról, elmélyülésről.
*Milyen felszerelést érdemes magunkkal vinni?
Legfontosabb egy jó túrabakancs, vagy túracipő. Nem érdemes a minőségen spórolni!
Fő szempont, hogy kényelmes valamint vízálló legyen és az sem árt ha a talpa speciális kialakítású mely elnyeli a rezgéseket. Viszont fontos, hogy ne a Caminon vegyük fel először a lábbelit!
Melegebb napokon kevésbé nehéz terepeken a túraszandál is jó szolgálatot tehet, sokan pakolnak ezt is túracipőjük vagy túrabakancsuk mellé. Érdemes papucsot is vinni mert a napi táv megtétele után jó érzés lesz levenni a cipőt és bebújni a papucsba, valamint zuhanyozni is papucsban érdemes.
A Lábbelin kívül lényeges a jó hátizsák ami maximum 30, esetleg 35 literes és a súlya megpakolva a testsúlyunk 10%-a alatt marad. Ezt tényleg érdemes komolyan venni mert pár nap után szinte járásképtelenek lehetünk. Nagyon sokan el is dobják útközben a holmijuk egy részét.
Minél kevesebb tisztálkodószert pakoljunk mert ha elfogy útközben bárhol vehetünk!
Az út során szükségünk lesz egy jó hálózsákra is. Ennél is fontos szempont, hogy minél kisebbre lehessen összehajtani.
*Hány váltás ruhával érdemes elindulni?
Mivel az út során minden szálláson van lehetőség mosni ezért elegendő két váltás ruha, zokniból nem árt viszont 3 pár. A mosógépek általában 2 euros érmével működnek, a legtöbben ezt megspórolják és kézzel mosnak. Szinte biztos, hogy az út során fog esni az eső ezért fontos magunkkal vinni esőköpenyt és vízálló nadrágot. Nem árt ha pakolunk egy könnyű polár pulóvert és egy kisméretű mikroszálas anyagból készült törölközőt ami gyorsan szárad.
*További fontos pakolni valók: nagyon magas faktorszámú naptej (még tavasszal és ősszel is), napszemüveg, kalap, fájdalomcsillapító, füldugó, izomlazító krém, hasfogó, vitaminok, fertőtlenítőszer, sebtapasz, vízhólyag tapasz, WC-papír, cérna, tű, elemlámpa, vagy inkább fejlámpa (korai indulásokhoz, zarándokszállásokon sötétben tájékozódáshoz), bicska/kisolló, elektromos elosztó (nem mindenhol van elég konnektor), kulacs (ill. helyette fél literes vizes palack is jó). Ugyanakkor semmi felesleges ne kerüljön a táskába!

További hasznos tanácsok…

Erősen ajánlott kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mellyel Spanyolországban is megkaphatjuk azokat a sürgősségi egészségügyi ellátásokat, ugyanazokkal a feltételekkel mint a helyiek. Ezt a kártya a kormányhivataloknál ingyenesen igényelhető (személyi igazolvány, lakcímkártya, és TAJ-kártya bemutatása mellett), valamint online, az Ügyfélkapun keresztül is.
A Legkeményebb a Saint-Jean-Pied-de-Portból induló, franciaországi hegyi szakasz a Pireneusokon át. Különösen esőben, sárban jelent komoly megpróbáltatást, ezt a szakaszt sokan kihagyják és Pamplonából indulnak.
Érdemes reggel korán elindulni, hogy a napi 20-30 km-es szakaszokkal 14 órára végezzünk. Zsúfolt időszakban előfordul, hogy a későn érkezőknek már nem jut hely a szállásokon. A szállással főleg az utolsó 100 km-en lehet gond a frekventáltabb hónapokban hiszen sokan csak ezt a 100 km-t teszik meg (hivatalosan ez is az El Camino teljesítésének számít).
Repülő és vonat jegyeken felül naponta minimum 25 euróval kell számolnunk az út során.
A szállás 5-10 euro, az étkezés 10-15 euró, de olyan váratlan kiadásokkal is érdemes számolni, hogy ha nincs hely a zarándokházban akkor magán szállást kell igénybe venni.
A zarándokszállásokon csak egy éjszakát lehet maradni de betegség vagy sérülés esetén megengednek még egy éjszakai tartózkodást. Ha hosszabb pihenőre van szükségünk akkor magánszállásra, motelbe, panzióba vagy szállodába kell menni.
Figyeljünk rá, hogy a legtöbb zarándokszállás este 10-kor bezár, utána már nem tudunk bejutni, valamint reggel 8-kor távozni kell. Zarándokszállások lehetnek egyszerűek, vagy akár szép, felújítottak. Működhetnek kolostorokban, iskolákban, templomokban, magánházakban. Van ahol emeletes ágyak vannak, van ahol nem. Konyha, étkező, fürdőszoba, mosógép, internet (wi-fi és/vagy számítógép internet eléréssel) a legtöbb helyen van. Fűtés viszont nem mindenhol. A donativo (nem meghatározott árú, adománnyal működő) szállásokról hiányozhat a fürdőszoba, mosógép, konyha, internet.
Zarándokútlevél (Credencial del Peregrino) a nagyobb városok szállásain kiváltható (pl. Jean-Pied-de-Port vagy Pamplona is valamint Burgos, Leon, és az út folyamán egyéb kisebb falvakban is). Ez szükséges ahhoz, hogy befogadjanak a zarándokszállásokra, de ez alapján kapjuk meg Santiago de Compostelában az El Camino teljesítését igazoló oklevelünket is. Minden nap pecsételtetni kell, de az utolsó 100 km-en legalább napi kétszer. Ha esetleg össze vonnánk 2 szakaszt, vagy egy nap rendkívül nagy távot teszünk meg érdemes útközben is pecsételtetni mert nem realisztikus távolságoknál sokszor nem fogadják el a teljesítést, azt gondolhatják, hogy buszra szálltunk.
Pecsételtetni a zarándokszállásokon, templomokban, postákon, éttermekben lehet.
.
Az El Caminot kifejezetten idős emberek is végig járjak, tehát mindenki számára teljesíthető, aki különösebb egészségi problémával vagy nagyobb túlsúllyal nem rendelkezik. Ugyanakkor nem szabad alábecsülni hiszen egy komoly kihívás: előtte érdemes legalább 2 hétig minden nap (lehetőleg túrafelszerelésben) “gyakorolni”, nem szabad az irodából vagy a TV elől felállva teljesen edzetlenül útra kelni.
Az El Camino nem verseny, a legfontosabbak az élmények, nem érdemes úgy kiszámolni, hogy pont végig érjünk, érdemes több “pótnapot” ráhagyni az útra. Ha a pótnapok megmaradnak akár tovább lehet menni az óceánhoz is ahol a zarándokok tradicionálisan elégetik az El Caminón használt ruháikat.
A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
szentjakabut.hu
utazas-nyaralas.info
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *