A RIGAI FEKETE BALZSAM

A RIGAI FEKETE BALZSAM

A Riga Fekete Balzsam egy gyógynövényeket tartalmazó, kesernyésen édeskés ízű erős, alkoholos ital.
Aki Lettországba látogat óhatatlanul találkozik az ország egyik nemzeti jelképével a Riga Balzsammal.
Ami nekunk a Unicum az a letteknek ez a fekete színű alkoholos nedű, melynek 24 féle természetes összetevő és többek között 17 különböző növény adja a jellegzetes ízét. A Riga Balzsamban megtalálható a, nyírfa bimbója, keserűfű gyökere, borsmentalevél, fehér üröm szára és levelei, gyömbér, macskagyökér, kálmosgyökér, citromfű,hársfavirág, tölgyfakéreg, orbáncfű, vidrafű, fekete bors, citrusfélék héja és szerecsendió.
A kész alkoholos oldatot, 30 napon át tölgyfahordókban érlelik, ízesítés után agyagpalackokba töltik.
A Riga balzsam története…
Az ital múltja 1752-ig nyúlik vissza. A hagyományos receptet Abraham Kunze nevű Rigában élő patikus alkotta meg. Az italt eredetileg Kunzensky Balsamnak hívták és csak gyógyszertárban lehetett kapni orvosi vényre.
A legenda szerint Nagy Katalin cárnő egyik utazása során hazafelé tartott Oroszországba amikor néhány napos pihenőre megállt Rigában. Nem sokkal a városba érkezése után nagyon megbetegedett, mivel a saját orvosa teljesen tanácstalan volt, Kunzét hívták, hogy segítsen a gyengélkedő cárnőn. A patikus sikeresen meggyógyította az uralkodónőt, ekkor lett Európa szerte elismert és keresett gyógyszer ez a fekete színű ital. Ezután Kunze 50 évre kizárólagos jogot kapott a balzsam előállítására.
1845-óta már nem patikában hanem kereskedelmi forgalomban is kapható az ital.
A balzsam pontos összetétele titkos. A szigorú hagyomány szerint csak a fő-szeszmester és két tanítványa ismeri a pontos receptet. Az eredeti leírás a II.Világháború során megsemmisült de az egykori alkalmazottak közös erőfeszítéssel újra alkották a receptet, ebben alapvető szerepe volt Maiga Podracniece technológusnak.
Mint ahogy már szó volt róla a Riga balzsamot eleinte gyógyszerként alkalmazták, fejfájásra, gyomor-bélhurutra, reumára, megfázásra, de általános roboráló hatást is tulajdonítanak neki.
Ezenkívül koktélok alapanyaga lehet, sokan viszont tisztán fogyasztják, de vigyázzunk vele mert elég magas az alkoholtartalma, általában 45°-os, van gyengébb és erősebb is.
Az italnak sokféle változata létezik többek között fekete áfonyás, málnás, cseresznyés, mézes, karamellás de még pálinkás is megtalálható az üzletek polcain.
2019-ben került forgalomba a Riga Fekete Balzsam új verziója arabica kávéval és fahéjkivonattal. 2020-ban két limitált kiadás került piacra: a Riga Black Balsam XO egy 8 éves francia brandyvel keverve keverve , és a Riga Black Balsam Chocolate & Mint.
Napjainkban a Riga Black Balsamot a Latvijas Balzams részvénytársaság gyártja. Évente több mint 2 millió palack Riga Black Balsamot gyártanak, amit 30 országba exportálnak.
Az ital a története során a különböző nemzetközi vásárokon és kiállításokon több mint 100 díjat kapott.
Napjainkban a Riga Black Balsamot a Latvijas Balzams részvénytársaság gyártja. Évente több mint 2 millió palack Riga Black Balsamot gyártanak, amit 30 országba exportálnak.
Az ital a története során a különböző nemzetközi vásárokon és kiállításokon több mint 100 díjat kapott.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
rigablack.com/en
wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *