A SZÁZÉVES CUKRÁSZDA

A SZÁZÉVES CUKRÁSZDA

Magyarország második legrégebben üzemelő cukrászdája Gyula központjában, az Erkel tér sarkán, a 18. század végén copf stílusban emelt egy emeletes polgárházban működik. A Százéves cukrászda Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége és az egyik legszebb épülete.

Dél-Alföld legrégebbi emeletes városi polgárházát a Városi Tanács építtette az 1801-es tűzvész után. Már az 1800-as évek elején is működött itt cukrászda, aminek reprezentatív voltára utal a feltárt díszítőfestés, a mennyezeti képek és a sarokterem freskója. Később gyógyszertár működött az épületben, erre utal a sarokterem falában található homokkőkép, mely a kígyóját tálkájából etető Hygia látható.

1897 és 1910 között az ház emeletén működött a gyulai M. Kir. Járásbíróság.

Az épületben 1840-ben nyitott cukrászdát Salis András cukrászmester…

Salis 1841-ben feleségül vette Reinhardt János, gyulai cipész lányát, akinek rokona, Reinhardt József 1854-ben átvette az üzletet. Az ő idejéből való a hónapos falióra, a thonet berendezés, és a sarokterem mai díszítőfestése. Tovább fejlesztette az edényzetet és a műhelyt, neve tovább öregbítette a cukrászda hírnevét.

Halála után 1900-ig az özvegy vezette a cukrászdát. 1900-tól 1907-ig a korábbi segédé, Balaskó Béláé volt a cukrászda, akinek volt segédje, Lázár János 1907-től 1924-ig vezette az üzletet, majd halála után özvegy Lázár Jánosné 1924-től 1949-ig volt cukrász. Jánosi Imre 1929-től 1949-ig segédként dolgozott, 1949-től 1984-ig volt a cukrászda és a berendezés tulajdonosa.

1952-ben változtatták az üzlet nevét Reinhardtról Százéves Cukrászdára.

1984-1986 között a Gyula és Vidéke ÁFÉSZ segítségével helyreállították és kibővítették a cukrászdát. A helyreállítást, valamint a fagylaltozó és a tálaló berendezéseit Bugár-Mészáros Károly gyűjtötte. A helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni.

A ház copf és empir stílusú elemekkel épült, de magán viseli a korai klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatók. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata, a két aranyozott favázával, és a fedeles cukorkásüvegekkel, valamint a régi edényeket őrző vitrines pult is.

Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel, amelyek egyedi látnivalót nyújtanak.

Nagy kincse a cukrászdának egy hasábszekreterben elhelyezett 32 sípos géporgona, amelyet Josef Hain bécsi mester készített 1819-ben.

2004-ben és 2014-ben a cukrászda életében újabb jelentős felújításokat hajtottak végre, hogy továbbra is a legértékesebb gyöngyszeme maradhasson a Dél-Alföldnek és ez a csodálatosan szép cukrászda egyedi, különleges élményt nyújtson vendégeinek.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

https://www.visitgyula.com/latnivalok-ad…/szazeves-cukraszda

https://cukraszok.hu/szazeves-cukraszda/

https://www.gyulavaros.hu/latnivalok/szazeves-cukraszda-gyul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *