RIO JELKÉPE A MEGVÁLTÓ KRISZTUS SZOBRA

RIO JELKÉPE A MEGVÁLTÓ KRISZTUS SZOBRA

A világ egyik legismertebb szobra közel 90 éve áll már a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban, ezalatt keresztény szimbólumból a Rio de Janeiro jelképévé vált, széttárt karjaival a brazil emberek nyíltszívűségét, kedvességét, jóságát hirdeti.
A szobor ötlete a XIX. század közepétől származik egy Rio de Janeiro-i katolikus paptól A pap a vallási emlékmű kivitelezéséhez a portugál Izabella hercegnőtől kért anyagi segítséget, de az európai arisztokrata nem látott fantáziát az ötletben.
A terv 1921-ben Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az egyik ismert hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. A győztes Heitor da Silva Costa pályaműve lett: egy hatalmas Krisztus-szobor, amely mintha oltalmazón magához akarná ölelni a várost – a mozdulat a szenvedély és a tökéletesség érzetét kelti, egyben kifejezi a felszabadulás és függetlenség örömét.

A szobor Párizsban készült. Kivitelezésén építész–mérnök–szobrász csoport dolgozott. Komoly műszaki feladatot kellett megoldani: felvinni az emlékművet a hegycsúcsra és ott olyan statikai megoldást találni, amely a szél és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Ezen problémák elméleti megoldása után 1926-ban kezdett Paul Landowski lengyel-francia szobrászművész a fej és a kezek megformálásához. A törzs és a karok részletes megtervezését Heitor da Silva Costa építészmérnök végezte.

A szobor ujjbegyei közti távolság megegyezik az alak magasságával: Jézus ölelése pontosan 30 méteres. A századelő rendkívül népszerű, mindent átható art deco stílusában fogant szobor öt évig készült. A Megváltó Krisztus (portugálul: Cristo Redentor) 1145 tonnás szobra 1931-re készült el, október 12-én avatták föl.
A 700 méter magas Corcovado-hegyre legegyszerűbben a több mint százéves vasúttal lehet feljutni. A húszperces vonatozás után még 222 lépcsőfokot kell megtenni a szobor talapzatánál lévő kilátóteraszig, hogy a Dél-Amerika legszebb városának tartott Rió panorámájában gyönyörködhessen a látogató. A lustábbak (és persze a mozgáskorlátozottak) használhatják a 2002-ben épített lifteket és mozgólépcsőket.

Portugál nyelvterületen a szobornak több, az eredetihez többé-kevésbé hasonló, de kisebb másolatát állították fel. Így például áll ilyen szobor áll Lisszabonban és Garajauban.
2014. január 17-én este villám csapott a szoborba, melynek következtében jobb hüvelykujjának egy része letört.
A Megváltó Krisztus szobra 2007. július 7-én Lisszabonban megtartott nemzetközi szavazás eredményeként, az egyetlen olyan 20. századi építmény, amely bekerült a világ hét új csodája közé.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
britannica.com
fidelio.hu/…/a-vilag-het-csodaja-egykor-es-ma
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *