SIR NILS OLAV A DANDÁRTÁBORNOK PINGVIN

SIR NILS OLAV A DANDÁRTÁBORNOK PINGVIN

Christian Salvesen norvég iparmágnás családja egy királypingvint adományozott az edinburghi állatkertnek, amikor az 1913-ban megnyitott.
1961-ben a norvég királyi gárda részt vett az edinburghi katonai parádén, Nils Egelien hadnagy figyelmét felkeltette az állatkert pingvinállománya. Amikor a gárda 1972-ben visszatért a városba, Egelien javaslatára örökbe fogadtak egy pingvint. Az állat a Nils Olav nevet kapta, Nils Egelien és V. Olaf norvég király után.
A jelenlegi Nils a harmadik király(i) pingvin, Nils Olav III valamikor 2008-ban vette át a megtisztelő feladatot elődeitől: Nils I. 1972–1987 között, Nils Olav II pedig 1987 – 2008. között viselte a címet.
Örökbefogadása után Nils a norvég gárda kabalája szerepét kapta, és szorgalmasan egyre feljebb lépett a ranglétrán:
1982 – tizedes
1987 – őrmester
1993 – ezred őrmester
2001 – tiszteletbeli ezred őrmester
2005 – ezredes
2016 – dandártábornok
2008. augusztus 15-én V. Harald norvég király jóváhagyásával lovaggá ütötték, így Nils lett az első pingvin, akit ilyen megtiszteltetés ért a norvég hadseregben. A ceremóniát több százan követték figyelemmel, a katonai parádén 130 gárdista vonult fel, felolvasták a király üzenetét, melyben Nilsről úgy nyilatkozott, hogy olyan pingvin, aki mindenféleképp megérdemli, hogy lovaggá üssék.
2016-ban dandártábornokká léptették elő, a királyi gárda több mint 50 tagjának jelenlétében. Nils Olav így most magasabb rangban van mint Nils Egelien, aki ez idő alatt az őrnagyi rangig lépett elő
Nils-t a norvég gárdista között nagyon nagyra értékelik, és kiemelkedő szolgálata és jó magaviselete miatt kapta meg ezeket a kitüntetéseket és érmeket! A gárdisták rendszeresen meglátogatják Nils-t, miközben a városban tartózkodnak az Edinburgh-i katonai parádén. Utoljára 2016 augusztusában jártak itt.
Néhány további tény, Sir Nils Olavról:
Sir Nils nagyon szerény, nem hordja fenn a csőrét, a kolónia többi tagjával együtt lakik Penguins Rockban, amely magában foglalja Európa legnagyobb szabadtéri pingvinmedencéjét.
2005-ben az Állatkertnek átadták a Sir Nils 4 láb (1,2 méter) magas bronzszobrát, amely a Penguins Rock mellett áll.

írta és szerkesztette: Pester Béla
Forrás:
az Edinburghi Állatkert honlapja
wiki.eng

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *