A MÉLYSÉG KRISZTUSA

A MÉLYSÉG KRISZTUSA

A Földközi-tengerben, Olasz Riviérán, Genovától kb. 30 km-re keletre Portofino öblében található a Mélység Krisztusa szobor, olaszul Il Cristo degli Abissi.
A szobor felállításának ötlete, a búvárkodás egyik úttörőjének, az olasz Duilio Marcantenek köszönhető aki így akart emléket állítani egy, a környéken búvár balesetben meghalt barátjának. A szobrot 1954. augusztus 22-én helyezték el 17 méter mélyen. A szobor a béke áldását adó Krisztust ábrázolja, égre emelt tekintettel és karokkal, Ily módon oltalmazza a tengerrel kapcsolatba lépő embereket: a halászokat, tengerészeket és búvárokat.
A műalkotásnak világszerte több másolata található víz alatt és múzeumokban, például: Szent György szigeténél Grenadában, Floridában Key Largonál és hasonló víz alatti csoda még az ausztriai Grüner See is.

A 2 és fél méter magas bronzból készült szobor elkészítéséhez különböző pénzérméket, hajóelemeket és templomharangokat olvasztottak be. Az emlékmű a búvárok körében rendkívül kedvelt és szimbolikus jelentéssel bír.
Minden év július utolsó szombatjának éjjelén egy pap megáldja a tengert majd a helyi búvárok víz alatti szertartás keretében zseblámpákkal fényglóriát “fonnak” a szobor feje köré.

A Mélység Krisztusát 2003-ban kiemelték a tengerből mert már erősen korrodált volt, valamint az egyik kezét egy elővigyázatlan hajós a horgonyával letörte. Restaurálás után új talapzatra helyezték és visszaengedték a tenger fenekére.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
outdoorportofino.com
hellovilag.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *