“ÉS FIÚ LESZ VAGY LÁNY?”

“ÉS FIÚ LESZ VAGY LÁNY?”
Ugye Drága Olvasó, várandós kismamaként, vagy leendő büszke apaként szegezték már neked is ezt a kérdést? Az ultrahangos vizsgálat előtt persze csak zavart és banális „mindegy, csak egészséges legyen” válasszal tudtál kimenekülni a helyzetből. Van azonban a világnak két szeglete, ahol nem olyan egyszerű ezt megválaszolni, hogy X vagy Y lesz a baba.
A Dominikai Köztársaság egyik kis falujában, Salinasban, egy ritka genetikai betegség miatt, minden 90 lányból egy, 12 éves korában péniszt növeszt. Hivatalos neve pszeudohermafroditizmus, de a faluban külön szavuk van rá. Ezeket a gyerekeket úgy nevezik, hogy „guevedoce”, ami nagyjából azt jelenti, hogy „pénisz 12 évesen”, vagy “Machihembra”, vagyis “először nő, aztán férfi”. (A másik ismert terület Pápua-Új-Guineában ugyancsak egy kis közösség).
„ Emlékszem, hogy kis piros szoknyát hordtam”
– mondta a BBC műsorában a 24 éves Johnny, akit akkoriban még Felecitiának hívtak. Nem azért, mert a szülei vicceltek vele, hanem mert hétéves koráig nem nőtt pénisze, ezért azt hitték, lány. És neki még egészen szerencséje volt ezzel a korai átalakulással.
“Sosem szerettem lánynak öltözni, és amikor lányoknak szánt játékokat vásároltak, soha nem foglalkoztam velük – amikor megláttam egy csapat fiút, megálltam velük labdázni.”
Amikor nyilvánvalóan fiúvá lett, kigúnyolták az iskolában, és bizony nem egyszer bunyó lett a dologból.
“Ördögnek neveztek, csúnya dolgokat, rossz szavakat mondtak és nem volt más választásom, mint verekedni velük, mert átlépték a határt.”
A BBC csoportja Carlával is forgatott, aki hét évesen a Carlossá válás küszöbén áll. Édesanyja már egy ideje látta a változást:
“Amikor betöltötte az ötödik életévét, észrevettem, hogy valahányszor meglátja az egyik fiú barátját, birkózni akart vele. Az izmai és a mellkasa növekedni kezdett. Látni lehetett, hogy fiú lesz. Bármilyen is szeretem őt. Lány vagy fiú, ez nem számít.”
Szóval miért is történik ez? Nos, az egyik első ember, aki ezt a szokatlan állapotot tanulmányozta, Dr. Julianne Imperato-McGinley volt, a New York-i Cornell Medical College-ból. Az 1970-es években eljutott a Dominikai Köztársaság e távoli részébe, ahova lányok fiúvá válásáról szóló rendkívüli jelentések vonzották.
Amikor odaért, rájött, hogy a pletykák igazak. Rengeteg tanulmányt végzett a Guevedocékon (beleértve a herék elég fájdalmas biopsziáit is), mielőtt végre megfejtette a történtek titkát.
Az világszerte megszokott, hogy a tinédzserkor elején a testünk változáson megy át: megjelenik a testszőrzet, a fiúk hangja mutálni kezd, és hasonlók. Az viszont csak egy ritka genetikai rendellenességgel született gyerekeknél fordul elő, hogy a nemi szervük is ekkor fejlődik ki.
A rendellenességet az okozza, hogy a magzat szervezetéből hiányzik az 5-alfa-reduktáz nevű enzim, amely normális esetben a dihidrotesztoszteron (DHT) termelődéséért felel. Mivel a DHT kulcsszerepet játszana abban, hogy a férfi nemi szerv már a méhben, nyolc hetes korban kialakuljon, a megszülető babát ennek hiányában gyakran lánynak nézik, és csak a kamaszkor tesztoszteron lökete hozza el a pénisznövekedés és az igazság pillanatát.
Salinasban viszont olyannyira nem ritka ez a jelenség, hogy a helyiek már szinte meg se lepődnek a “kislányok” átalakulásán. A faluban nagyjából minden kilencvenből egy gyerek születik így.
Valójában az így született gyerekek sose lányok, hiszen a legtöbb más, kevésbé látványos tekintetben fiúként fejlődnek, és többnyire az identitásuk is ehhez igazodik.
Dr.Imperato-McGinley alapos orvosi vizsgálatai kimutatták, hogy az esetek többségében úgy tűnik, hogy az új, férfi „felszerelésük” jól működik, és hogy a legtöbb Guevedoce férfiként éli le életét.
Egy másik dolog, amit Dr. Imperato-McGinley fedezett fel, és aminek mélyreható következményei lehetnek sok férfira szerte a világon, az az volt, hogy a Guevedoce családnak általában kicsi a prosztatája.
Ezt az 1974-ben tett megfigyelést Roy Vagelos, a Merck multinacionális gyógyszeripari óriásvállalat kutatási vezetője vette át. Úgy vélte, ez rendkívül érdekes, és elindította a kutatást, amely az egyik legkelendőbb gyógyszer, a finaszterid kifejlesztéséhez vezetett. Ez blokkolja az 5-alfa-reduktáz működését, utánozva a dihidro-tesztoszteron hiányát, amelyet a Guevedoces-ban tapasztaltak.
A finaszterid rendszeres szedése hatékony módja a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésének, ami sok férfi számára igazi átok, ahogy öregszik. A finaszteridet a férfi kopaszság kezelésére is használják, de ez ugyebár elhanyagolható kérdés.
Egy utolsó és rendkívül fontos megfigyelés, amelyet Dr. Imperato-McGinley tett, az volt, hogy ezek a fiúk, annak ellenére, hogy lányként nevelték őket, szinte kivétel nélkül mindegyik erős heteroszexuális preferenciát mutatott. Beszámolójában arra a következtetésre jutott, hogy az anyaméhben lévő hormonok többet számítanak, mint a felnevelés, ha szexuális irányultságról van szó.
Később a világ néhány más szegletében is találkoztak a rendellenességgel, de míg a dominikaiak közös ünneplést kerekítenek a gyerekek átalakulása köré, Pápua Új-Guineában a társadalom megveti a hasonló sorsú gyerekeket.
De az egy másik, tőlünk nagyon távoli földrész, ugye Drága Olvasó?
Köszönöm a figyelmet.

írta és szerkesztette: Pester Béla
forrás:
– BBC-com translate
– wikiorg eng
– ma is tanultam valamit
– noizz hu (képek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *