HÁNY ÉVES LENNÉL KOREÁBAN?

HÁNY ÉVES LENNÉL KOREÁBAN?
A címben feltett kérdés első olvasatra kicsit furcsa, de a koreaiaknak, évszázadok óta nagyon szokatlan életkor számítási rendszerük van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Dél-Koreában született csecsemők a születésük napján máris egy évesnek számítanak, melyhez minden Január 1-jén újabb év adódik, függetlenül attól, hogy mely hónapban született. Vagyis ha egy kisbaba december 31- én 23:00 órakor jön világra, akkor 1 órával később már két éves.
A hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány eredete pontosan nem tisztázott. Az egyik elmélet az, hogy a baba fogantatását és az anyja méhében eltöltött időt is “bele kalkulálják” az életkorba. Akár ezzel is magyarázható az, hogy a születése napján máris 1 éves a kisbaba. Egy másik, a valósághoz közelebb álló verzió szerint az ősi ázsiai számtani rendszer nem ismeri a nulla fogalmát. Ezért nincs a liftekben 0, vagy földszint, mert náluk az az egyes szint.
Azt már többé-kevésbé tisztáztuk, hogy miért egy évesen születnek a koreaiak, de miért öregszenek mindannyian egy évet minden január elsején?
Az ősi koreaiak szabályos naptár híján nem jegyezték fel a konkrét napot amikor a gyermekük megszületett, helyette a Hold Évforduló napján adtak hozzá egy évet az életkorukhoz.
Ez a dátum egy “mozgó” nap, amikor pedig Koreában is átvették a nyugati naptárt, ez a nap fixen január 1. lett.

A nyugati típusú kalkulációt Dél-Koreában is bevezették az 1960-as évek elején, de a kormányok nem sokat tettek azért, hogy a lakosságot hozzászoktassák az újfajta időszámításhoz, ezért a dél-koreaiak hétköznapi életükben az ősi, helyi számítást használják, és a legtöbben hozzászoktak ahhoz, hogy kétféle életkoruk van.
Az elmúlt években több felmérés is alátámasztotta, hogy a dél-koreaiak támogatnák a “nemzetközi életkor” -ra való átállást, de hogy mennyire komolyan szeretnék ezt a változást az nem derült ki a felmérésekből. Ugyanis egy olyan társadalomban – mint az övék – ahol az életkor ilyen erősen meghatározza a társadalmi rangot, a nyugati életkor csak zavart okoz az emberek életében. Egyazon évben születettek egymást egyenlőnek tekintik, azonban a korábbi években születetteket már megtisztelő megszólításban kell részesíteniük, és nem szólíthatják egyszerűen csak a nevükön.
Manapság a “koreai életkor” fogalma rengeteg bonyodalmat okoz és egyre inkább anakronizmusnak számít a viharosan modernizálódó távol-keleti országban.
Az egyik parlamenti képviselő egy javaslatot nyújtott be amely kötelezné a kormányt, hogy kizárólagosan minden hivatalos dokumentumban a nemzetközi életkorszámítást alkalmazza, és annak használatára ösztönözze a lakosságot is. Az ő indítványa az első kísérlet az országban a koreai kor eltörlésére.
Többen viszont azon az állásponton vannak, hogy a koreai életkor számítás olyan páratlan, egyedi rendszer amely különlegessé teszi nemzetközi szinten is ezt a népet és kár lenne végérvényesen szakítani a hagyománnyal.

A sztálinista Észak-Koreában már rég nem alkalmazzák a koreai kort, az ottani naptár megegyezik a nyugatival azzal a különbséggel, hogy az időt a dinasztiaalapító kommunista vezér, Kim Ir Szen születésének évétől, 1912-től számítják, vagyis Észak-Koreában 2022-ben még csak a 110-es évet írják.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
Forrás:
Joop/flickr
Wikipédia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *