AZ ÚJFEHÉRTÓI ARANYKINCS

AZ ÚJFEHÉRTÓI ARANYKINCS

Az újfehértói aranykincs a közép-európai numizmatika egyik legjelentősebb lelete a 15-17. századból

Az aranyérmékre 2002 áprilisában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, kerti munka közben talált rá egy gazda. A csillogó pénzdarabok alig 20 centi mélyen voltak a földben.

A megtalálók értesítették a a Nyíregyházi Jósa András Múzeumot. Ezután a régészek még két héten át vizsgálták a lelőhelyet, a kutatás folytatásának eredményeként a múzeum dolgozói találtak, először 90, majd 50, 10, és legvégül 1 darab érmét, így összesen 260 aranypénz került elő. A lelet tudományos értékét a teljessége is adja, hiszen egyetlen darabot sem tulajdonítottak el belőle. Az aranykincs igazi ritkaságokat is tartalmaz, időhatára egészen Luxemburgi Zsigmondig nyúlik vissza, és záró évszáma I. Lipót uralkodása idejére, 1684-re tehető.

Az éremkincs az 1935-ben felfedezett kassai arany éremlelet után Közép-Európa legnagyobb középkori aranylelete.

A lelet értékét nemcsak az érmek nagy száma és a ritkaságok növelik, hanem az is, hogy a muzeológusok tudomása szerint az utóbbi évtizedekben nem került elő ilyen volumenű aranylelet. A 90-es évek elején Bodrogolasziban volt hasonló lelet, de annak csak egy töredékét tudták gyűjteménybe menteni, ugyanis a helybéliek széthordták. Hasonló – teljes – gyűjteményt még a Nemzeti Múzeum falai sem őriznek!

A leletet különlegessé teszi a benne előforduló ritkaságok, a különböző többszörös súlyban vert aranyak is.

II. Ulászló magyar király hétszeres súlyban vert guldinere, és II. János Kázmér lengyel király négyszeres súlyban lévő dukátja. Megtalálható közöttük I. Rákóczi György tízszeres aranyforintja, amely 35 gramm színaranyat tartalmaz.

A kincs valószínűleg egy gazdag kereskedő magánvagyona lehetett, amit – talán Thököly Imre felső-magyarországi fejedelemségének 1684-85-ben történt szétesése idején – veszélyt érezve rejtett el az akkori tokaji kereskedelmi út mellett, de később már nem állt módjában visszamenni érte.

A kincs kiváló  minőségű, színarany, az érmék darabonként 3,42 – 3,52 gr súlyúak. A lelet összsúlya körülbelül 1 kg 30 dkg. A kincset összesen 103 millió forintra értékelték. A megtalálók 10 millió forint jutalmat kaptak amit Görgey Gábor kulturális miniszter adott át.

A kincslelet tudományos feldolgozása 2008-ra fejeződött be. Azóta az érmék modern körülmények között, mindkét oldalukon megtekinthetők a nyíregyházi Jósa András Múzeum különleges biztonsági berendezésekkel felszerelt trezortermében.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
*numismatics.hu
*mult-kor.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *