HORTOBÁGYI MADÁRKÓRHÁZ

HORTOBÁGYI MADÁRKÓRHÁZ

Hortobágyon, a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet. Az intézmény az egész ország területéről, de főként a Hortobágyi és Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült, beteg, védett madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 800-1000 beteg, sérült madár közül 35-40 % visszakerül a természetbe.

2006 augusztusára Uniós támogatással elkészült a Madárpark.

A kórház nyitott, melyet a hortobágyi Madárparkban a látogatók számára látványkórház, madármentő kiállítás és öko-teleház egészít ki. A látványkórházban egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül a látogatók megnézhetik a sérült, beteg, gyógyulófélben lévő madarakat, a vállalkozóbb kedvűek egy-egy műtétet is megtekinthetnek. A diorámás négy évszak és madármentő kiállítás a madarakat fenyegető veszélyekre hívja fel a látogatók figyelmét.

A Madárparkban látogatható nagyröpdével, tavakkal, játszótérrel felszerelt pihenőpark szeretettel várja kedves látogatóit.

A Madármentő Kiállítás Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványossága. Létrehozásával a madárkórház tevékenységét megismerni akaró, állatbarát és természetkedvelő érdeklődők, óvodai-iskolai csoportok, szakemberek igényeit igyekeznek kielégíteni.

Újszerű ötletekkel, egyedi, diorámás preparátumokkal, poszterekkel, fotókkal, eredeti röntgenképekkel, laborleletekkel, újságcikkekkel, sok videó anyaggal, és ipari kamerákon keresztül élő közvetítéssel, megfelelő szakvezetés mellett, a látogató nemcsak a madárkórház tevékenységébe tekinthet be a látogató, hanem megismerkedhet azokkal a lehetőségekkel, melyekkel a természetben járva sérült, beteg madarakon segíthet, felismerheti az egyes életközösségeket fenyegető veszélyforrásokat és a megelőzés lehetőségeit.

Honnan indultak, és milyen út vezetett idáig?

A Madárpark története 1983-ban kezdődött, amikor az alapító Dr. Déri János az egyetemi évei alatt szakmai gyakorlaton volt a németországi Walsrodeban a Madárparkban, amely egy hatalmas madár-állatkert és a hannoveri Baromfiklinikán, mely elsősorban házi baromfi-egészségügyi intézmény.

Vadmadarak gyógyítására állat-egészségügyi létesítmény és madárpark együtt akkor még nem volt.

Déri doktor ezután került Hortobágyra, ahol házi-baromfi praxis mellett hobbiként vadmadarak gyógyításában is tapasztalatokat szerezett. 1991-ben Sándor István és Dudás Miklós felkérték a górési ragadozómadár-rehabilitációs állomás állatorvosi ellátására. Akkor még az állatorvosi képzésnek nem volt része a vadmadarak gyógyítása.

Dr. Déri János :

“A górési puritán körülmények között végzett munka során felmerült a szükségessége annak, hogy megfelelő felszereltségű rendelőt, sőt inkább kórházat hozzunk létre Hortobágyon. Ekkor alakult meg 1999-ben a Madárkórház. Nagyon szegényes körülmények között, és sok nélkülözés mellett, de a Philips cég adományaként érkezett vadonatúj röntgengéppel és kevésbé új, de használható felszereléssel kórházi ellátást tudtunk biztosítani az év i 2-300 hozzánk érkező madárnak.”

Madárkórház Alapítvány

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.

Tel/Fax.: 0652/369-181

Mobil: Dr. Déri János: 0630/9-435-494

E-mail:madarkorhaz@gmail.com

Szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:

*http://madarpark.hu/rolunk/a-madarpark-tortenete/

*http://madarpark.hu/rolunk/az-alapitvanyrol/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *