A VILÁG LEGNAGYOBB FENNMARADT ANTIK VÁROSA: LEPTIS MAGNA

A VILÁG LEGNAGYOBB FENNMARADT ANTIK VÁROSA: LEPTIS MAGNA

Leptis Magna Líbia egyik ókori városa, Africa provincia Tripolitánia vidékének három városa közül az egyik. Leptis Magna mintegy 120 km-re fekszik Tripolitól keletre.

Líbia éghajlatát leginkább két főbb tényező befolyásolja: a hatalmas sivatag délen és a Földközi-tenger északon. A tengerparti területek kellemes klímájúak, nyáron Tripoliban az átlagos hőmérséklet 30°C, télen 8°C. Líbia Afrika negyedik legnagyobb területű állama, megközelítőleg háromszor nagyobb Franciaországnál.

Kedvező fekvésének és időjárásának is köszönhető, hogy Leptis Magna volt a föníciaiak első kereskedelmi telepe Tripolitániumban, az i.e. 8. században. A Római Birodalom fennállása idején nagy jelentőségre és vagyonra tett szert kereskedelmi központként. Itt cseréltek gazdát az afrikai egzotikus állatok. Elsősorban oroszlánokra és elefántokra volt kereslet az egész birodalomban, a cirkuszi játékokhoz. Leptis Magna lakossága ebben az időben megközelítőleg 100 000 fő lehetett.

Később a birodalmon belül megváltozott a hivatalos státusza, így kolóniává vált, majd amikor egy császárt is adott Rómának Septimius Severus személyében, a város teljes adómentességet kapott. A 3. században kezdődött hosszú hanyatlása, amit mi sem jelzett jobban, hogy a nomádok folyamatosan támadták a várost. 455-ben a vandálok, 647-ben az arabok is kifosztották, még mindig fel tudott volna állni. Az utolsó, végső ütést Leptis Magna akkor kapta, mikor Tripoli lett a térség fővárosa. Ekkor már a lakosai is elhagyták és hamarosan elnéptelenedett. A területet visszahódította a sivatag, évszázadokig homokkal beborítva azt. Leptis Magna feltárása 1911 és 1912 között kezdődött meg olasz közbenjárássall. 1982-ben az UNESCO Világörökségének legújabb tagja lett.

És hogy mi a látnivaló a városban? Mivel évszázadokon át sivatagi homok borította, ez az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt római rom a Földközi-tenger térségében. Leptis Magna amfitetáruma 56-ban épült kb. 1 km-re keletre a városközponttól. 16.000 néző fért el benne. A legtöbb római amfiteátrummal ellentétben a talajszint alá épült.
Gyönyörű állapotban maradt fent Lucius Septimius Severus diadalíve is, a római császár Leptis Magnaban született és 193-tól haláláig, 211-ig uralkodott. Pontosan nem lehet meghatározni, hogy mikor épült a diadalív, de Leptis polgárai valószínűleg rögtön a császárrá választás után elkezdték építeni az emlékművet. A diadalív középső jelenete azt ábrázolja, amint a császár kezet ráz fiaival, Caracallaval és Getaval. Caracallat egy magas, fiatal férfiként ábrázolták, ez nyújt támpontot a diadalív befejezésének időpontjához, amit a 200-as évek elejére tesznek. Nem messze a diadalívtől láthatjuk a Hadrianus fürdőt, mely méreteiben alig maradt el római párja mögött.
Septimis Severus uralkodása alatt bővítették a kikötőt, új császári fórumot építettek, mely Róma főterével versenyzett és a város hőforrásait oszlopos sugárúttal kötötték össze. A városban felfedezhetjük a nimfák szentélyeit is, valamint egy rendkívül aprólékos, precíz munkával felépített bazilikát. Ha tovább megyünk a tengerparton, innen 700 méterre eljutunk a cirkusz romjaihoz is.

Leptis Magna a birodalom egyik legszebb városa volt, egyben a Severus-kor várostervezésének egyik kiemelkedő példája. A Líbiában jelenleg uralkodó polgárháborús állapotok miatt sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

írta és szerkesztette: Haulik Beatrix

https://www.cartourmagazin.hu/libiai-leptis-magna-az-elfeledett-romvaros-afrikaban.html
https://whc.unesco.org/en/list/183/
https://www.britannica.com/place/Leptis-Magna

képek: https://www.shutterstock.com/hu/search/leptis+magna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *